Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред журналисти, че за убийството му са били отделени 10 милиона долара от организаторите на планираното срещу него покушение, предаде държавната агенция БелТА.

По думите му въоръжените заговорници са щели да го нападнат в извънградската му резиденция. За тази цел са били заделени 10 милиона долара, като за снайпериста е бил предвиден 1 милион.

Според Лукашенко заговорниците са разработили няколко сценария за убийството му. Първо те планирали да го убият на военния парад на 9 май. След това се разглеждало нападение над президентската автоколона, като за целта превратаджиите закупили и внесли в Беларус гранатомети. По третия сценарий е трябвало да се извърши нападение над извънградската му резиденция, заяви президентът.

Той съобщи, че сред заговорниците е бил внедрен агент на специалните служби, който се е представял за генерал-изменник.

"Това беше наш агент. Юнак. Благодаря на човека, той много ни помогна, не се уплаши. Те чрез него са искали да използват армията", каза Лукашенко.

Според него заговорниците планирали с помощта на армията да блокират Минск, където има сили на специалните части на вътрешното министерство ОМОН, Вътрешни войски и КГБ. Лукашенко заяви, че при евентуален сблъсък на тези сили с армията е можело да се стигне до "най-страшната гражданска война, каквато не е имало в нито една страна". Според него заговорниците също така планирали да изключат енергийната система на столицата Минск.

На 18 март шефът на беларуското КГБ Иван Тертел заяви, че е осуетена дейността на организирана терористична група, която подготвяла физическото ликвидиране на президента Александър Лукашенко и членове на семейството му, както и организиране на въоръжен държавен преврат, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на разследването главен организатор на заговора е бил задържаният в Москва роден в Беларус адвокат Юрий Зенкович, който от 2007 г. живее в САЩ и има американско гражданство. Задържани са още лидерът на опозиционната партия Беларуски народен фронт Григорий Костусев и политологът Александър Федута. Смята се, че готвеният преврат е бил финансиран от чужбина и че заговорниците са поддържали тесни връзки с терористични групировки.