В статията е посочено, че кабинетът преувеличава значението на миналогодишния опит за преврат.

Йелиз Корай, редактор на вестник "Коджаели коз" в северозападния окръг Измит, бе задържана в дома й късно в събота, съобщи вестникът на интернет страницата си.

"Някои групи се ядосаха от материала и превърнаха Корай в мишена. Те искат да линчуват Корай за това, което е написала, което е част от правото на свобода на изразяването", пише в съобщението.

В статията си Корай критикува правителството за преувеличаване на събитията от 15 юли миналата година и посочва, че те бледнеят в сравнение със значими събития като Първата световна война и големите битки в турската история.

Никой от вестника или от местната прокуратура не бе достъпен за коментар, отбелязва Ройтерс.

Белезници за виден режисьор

Известният турски продуцент, режисьор, артист и физиотерапевт Мустафа Алтъоклар е задържан вчера от полицията в Истанбул, пише електронното издание на „Хюриет”, цитирано от "Фокус".

Повод са негови мнения в социална мрежа за церемониите, посветени на годишнината от пуча. Главната републиканска прокуратура в Истанбул се е самосезирала и е проучила внимателно написаното от видния турски интелектуалец и медик.

Постановила е той да бъде задържан, което предизвика повишен интерес, смут и недоумение сред обществеността. Името на Мустафа Алтъоклар е свързано с над 20 значими и стойностни проекти в съвременното турско кино.