Централите на партия "Възраждане" на френския президент Еманюел Макрон и на консултантската компания "Маккинзи" в Париж бяха претърсени в рамките на разследвания, свързани с условията, при които консултантски компании са участвали в предизборните кампании през настоящата година, както и през 2017 г., предадоха световните агенции и БТА.

Претърсванията бяха извършени от съдии изпълнители, отговарящи за две официални разследвания, започнали през октомври, обяви днес Френската национална финансова прокуратура. Претърсени са били и офисите на асоциацията, финансираща партията на Макрон.

Едното разследване касае участието на консултантски фирми в предизборните кампании на Макрон. Второто касае прибягването на държавата като цяло до услугите на подобни консултантски фирми, казват източници, запознати със случая.

Претърсването на офисите на "Маккинзи" е станало вчера. От компанията казват, че сътрудничат изцяло с властите, както винаги е бил случаят.

Говорителят на "Възраждане" Лоик Синьор пък каза, че разследването, касаещо условията за участие на консултантските фирми в предизборните кампании през 2017 г. и 2022 г., е започнало след подаване на жалби от народни избраници и асоциации. "Нормално е правосъдието да разследва по един свободен и независим начин, за да изясни напълно този въпрос", допълни той и подчерта, че е на разположение на разследващите, за да им съобщи всички полезни за разследването детайли, касаещи и двете предизборни кампании.

През последната предизборна кампания за президентските избори доклад на френския Сенат породи оживена полемика относно използване на обществени средства в полза на консултантски фирми. Опозицията поиска разследване дали не става дума за фаворизиране на "Маккинзи" от страна на макронисткото мнозинство в парламента.

Докладът бе публикуван на 16 март. Изготвянето му бе инициирано от групата на левоцентристите и еколозите в Сената. В него се казва, че договорите, сключени между държавата и консултантските компании, са се удвоили през 2021 г. спрямо 2018 г., като през 2021 г. сумата по договорите е била рекордна - 1 милиард евро.

В доклада се акцентираше и върху възможна схема, позволила на френското представителство на "Маккинзи" да не плаща никакви данъци върху компаниите в периода 2011 г. - 2020 г.

На 31 март Националната финансова прокуратура започна предварително разследване за пране на пари от данъчна измама. Целта на разследването беше да се провери дали изводите в доклада са верни относно частта за неплащането на данъците. В рамките на това предварително разследване имаше и обиск на 24 май в офисите на "Маккинзи".

Впоследствие започна и официалното разследване, поверено на съдия следовател.

Ако съдиите следователи и по двете официални разследвания преценят, че Макрон трябва да дава обяснения по въпроси, възникнали в хода на разследванията, то те могат да го призоват да го направи в края на втория му президентски мандат и то само за действия, които не са били извършени в рамките на упражняваните от него президентски задължения.

Същевременно министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер призна за злоупотреби в миналото при прибягването на министри до консултантски фирми като "Маккинзи", но добави, че този навик днес "е бил коригиран".

А поверителен доклад на Сметната палата, с който в понеделник се запозна в. "Монд", заключава, че някои от договорите на консултантската компания с държавата по време на здравната криза, причинена от ковидната пандемия, са били сключени при "проблематични" условия".