Това съобщи министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо, предаде БТА, цитирайки Франс прес. Насилието между полицията и френските цигани накара президента Никола Саркози да свика извънредно заседание с министри от своето правителство. Президентът предупреди, че малцинството създава проблеми за сигурността, предаде АФП, цитирана от БТА. В срещата освен министри участват и началниците на полицията и жандармерията. Според Елисейския дворец става дума за обсъждане на положението с чергарите и ромите и проблемите, които поражда поведението на някои представители на тези общности по отношение на обществения ред и сигурност. Саркози подчерта необходимостта да се вземат мерки срещу всички незаконни лагери и спомена възможността от експулсирания.

"Чергари" е френски административен термин, който обхваща различните цигански етноси и ромите, които идват най-вече от Балканите, главно от Румъния. Във Франция те са общо около 400 000 души - 95 процента са с френско гражданство, а ромите са 15 000 души и този брой нараства, отбелязва АФП. В. "Монд" пише, че ромите освен от Румъния идват и от България.

Правозащитни организации се оплакаха, че Саркози петни образа на малцинствата, след като миналата седмица обяви „война на престъпността”, отчасти в отговор на нападения на роми над полицейски участък в Централна Франция. Маскирани нападатели се опитаха да проникнат през входа на полицейския участък, нанесоха щети на други сгради и подпалиха автомобили миналата седмица.
Безредиците бяха предизвикани от инцидент, при който ром бе застрелян от полицаи, след като ги блъснал с автомобила си.

Само преди дни Дания изгони група от 23 румънски роми, настанили се в подготвена за събаряне сграда в покрайнините на Копенхаген. Местните жители се оплакали, че ромите опустошавали домовете им, като дори задигали градинарски инструменти и прибори за хранене.

В началото на годината пък словашко село построи 150 метрова бетонна стена, за да се огради от ромско гето, което ги притеснявало.