Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер е най-популярният политик в Германия, изпреварвайки канцлера Ангела Меркел, показаха резултатите на публикувано днес проучване, предаде Ройтерс и БТА.

Това увеличава шансовете на Зьодер да наследи Меркел на поста.

По време на кризата с коронавируса, засегнала особено тежко Бавария, Зьодер се отличи с въвеждането на строги мерки за ограничаване на социалния контакт още преди останалата част от Германия да го направи, като същевременно излъчваше увереност и спокойствие, посочва Ройтерс.

Проучване, поръчано от сп. "Фокус", поставя Зьодер - лидер на баварския консервативен Християнсоциален съюз, на първо място със 129 пункта - с 11 повече от предната седмица. Той изпрeварва Меркел (втора със 126 пункта) и за пръв път става най-популярната политическа фигура.

Партията на Меркел Християндемократически съюз е в разгара на надпревара за лидерския пост. Победителят има големи шансове да стане и федерален канцлер през 2021 г.

Германия регистрира 10 999 случаи на коронавирус и 20 починали от болестта COVID-19.

В Бавария, където бяха установени първите случаи, има 1692 случая, а 8 болни са починали.

Зьодер първи затвори училища в Бавария, наложи мерки за социално дистанциране и призова за извънредно положение там.

Коментатор в таблоида "Билд" тази седмица обяви, че Зьодер е неговият герой, отбелязва Ройтерс. Журналистът написа: "В тази война с коронавируса искам вие да сте главнокомандващ".

В друго допитване за сп. "Фокус", проведено сред консерватори, Зьодер е най-предпочитан кандидат за канцлерския пост с 30 процента подкрепа, преди кандидатите на ХДС Фридрих Мерц и Армин Лашет, които събират по 22 на сто.

Засега не е ясно кога ще бъде избран лидер на ХДС, тъй като партийната конференция, която трябваше да е на 25 април, беше отложена.