Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро и венецуелската опозиция подписаха днес в Мексико "второ частично споразумение по въпросите на социалната защита", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Представителите на Мадуро и на опозицията подписаха това споразумение в рамките на преговорен процес, който вдъхва "надежда на цяла Латинска Америка" и е "триумф на политиката", заяви мексиканският външен министър Марсело Ебрард.

Споразумението ще даде възможност за ново смекчаване на американските санкции срещу режима в Каракас, твърдят анализатори.

Преговорите, които бяха преустановени преди 15 месеца, бяха възобновени след намесата на Колумбия и САЩ, отбелязва Франс прес.

Колумбия обяви, че възобновява диалога с Венецуела, след като представителят на левицата Густаво Петро спечели тази година колумбийските президентски избори.

Съединените щати приветстваха сключването на споразумението и заявиха, че то е "важна стъпка в правилната посока", предаде Франс прес, като се позова на високопоставен американски представител.

"Присъединяваме се към международната общност, която приветства възобновяването на преговорите", заяви представителят, поискал да остане анонимен.