След парламентарните избори във Венецуела в неделя партията на президента Николас Мадуро се очаква да си върне контрола на парламента, единствения бастион на една опозиция, водена от губещия влияние Хуан Гуаидо, която бойкотира вота и залага всичко на паралелен референдум.

Близо 20 милиона избиратели са призовани пред урните в неделя от Националния избирателен съвет (Централната избирателната комисия), за да подновят състава на Националното събрание, което ще се състои от 277 депутати, вместо от 167 преди неотдавнашната конституционна реформа.

Еднокамарният парламент, председателстван от Хуан Гуаидо, е единствената контрасила на властта, контролирана от опозицията след последните парламентарни избори през 2015 г., сложили край на 15-годишната хегемония на "чавистите", наречени така на името на бившия президент Уго Чавес (1999-2013 г.).

Но властта на парламента е само символична, тъй като всичките му решения са отменяни от верния на Мадуро Върховен съд и от Конституционното събрание, съставено единствено от чавистки активисти, което от 2017 г. на практика измести Националното събрание.

Тези парламентарни избори се произвеждат според разпоредбите на Конституцията, но Гуаидо и съюзниците му твърдят, че не са изпълнени условията за произвеждане на "свободни, честни и прозрачни" избори.

Големите опозиционни партии, в частност, отхвърлят назначаването от Върховния съд на нов състав на Националния избирателен съвет, въпреки че правомощията за това обичайно са възложени на парламента.

Хуан Гуаидо, признат за временен президент от около 60 държави, начело със САЩ, смята тези избори, организирани от настоящите власти, за "измама", определение, което използва за квалифициране на президентските избори през 2018 г., позволили преизбирането на Мадуро.

Вашингтон предварително ги окачестви като "нито свободни, нито честни", Европейският съюз призова за тяхното отлагане, но без успех, а Организацията на американските държави не ги смята за демократични.

В условията на бойкот от страна на опозицията, Николас Мадуро можа да обещае "голям триумф".

Според Луис Висенте Леон, политически анализатор и директор на агенцията за социологически проучвания "Датаналисис", "Мадуро не търси признаване от САЩ или Европа" за легитимността на парламента, "той иска Китай" и други държави, с които поддържа търговски отношения - Русия , Индия, Мексико или Турция, "да усетят, че в страната функционират институции, които ще одобрят бъдещи търговски споразумения".

Въпреки пандемията чавизмът мобилизира целия си организационен апарат, свиквайки много предизборни митинги, за да бъде регистрирана възможно най-голяма избирателна активност.

При все това, според социологическите проучвания, избирателната активност се очаква да бъде едва малко над 30 процента.

За Феликс Сейхас, директор на социологическа агенция "Делфос", тези избори ще бъдат една "информационна война", в която всеки от лагерите ще се стреми да предаде посланието си на света: опозицията ще наблегне на слабата избирателна активност, а чавистите - на изборния си успех.

Докато основните опозиционни партии призовават за бойкот, едно малко дисидентско крило, решено да участва, е обвинявано, че предлага на Мадуро легитимността, която иска да получи.

"Тези кандидати ще се възползват от гласовете на отхвърлящите Мадуро и на критикуващите Гуаидо за призива му да не се гласува", смята Леон.

Воденият от Хуан Гуаидо блок залага на всенароден референдум, организиран от 5 до 12 декември, който да узакони удължаването на мандата на настоящото Национално събрание и да насърчи нови санкции срещу правителството на Мадуро.

Венецуелците ще бъдат призовани да се произнесат дали отхвърлят планираните от властите парламентарни избори и дали подкрепят "всички механизми на натиск, вътрешни и външни", за организиране на "свободни президентски и парламентарни избори" във Венецуела.

Но тези международни санкции, които Хуан Гуаидо призовава да бъдат "разширени", са отхвърляни от 71 процента от населението, според "Датаналисис".

Леополдо Лопес, друг лидер на опозицията, който неотдавна замина в изгнание в Испания, призна, че сама по себе си международната подкрепа не е достатъчна. "От нас зависи да насърчим един цикъл на мобилизация ( . . . ) вътре в страната" с този референдум, заяви той.

Държавите, подкрепящи Хуан Гуаидо, несъмнено ще отхвърлят тези избори. "Но колко решително" ще го сторят?, се пита Сейхас. "Ако това отхвърляне не е твърдо, опозицията ще продължи да се срива", добавя той.

Леон отбелязва, че някои европейски правителства не са склонни да предоставят карт бланш "до безкрайност" на временния президент, тъй като според социолога "въздържането от гласуване не води до абсолютно нищо", освен "до запазване на едно временно правителство, което е само символично".