Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнайсет от тях са били на място вчера", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.

Прокурорът обясни, че "първото предупреждение за възникналия пожар е било в 18:20 ч. Но не е намерен огън". "В 18:43 часа имаше второ предупреждение, а там огънят беше намерен на нивото на рамката. Междувременно църквата беше евакуирана, тъй като малко преди това започна меса. Разследванията ще бъдат "дълги сложни", предупреди Реми Хейц, но обеща, че "се прилагат всички средства, за да се стигне до истината, да се знае произхода на този ужасен огън".

Снимка: БТА

Макар че от прокуратурата на Франция водят разследване за неумишлен пожар в катедралата Нотр Дам, граждани повдигат въпроса какво се е случило и кои са причините за пожара.

Политикът Никола Дюпон-Айнан обяви пред пресата, че е "впечатлена от гнева на много парижани, които не разбират как се е случило това.  Мисля, че след емоцията, трябва да има обяснение. Трябва да се знае дали е злополука или е атака, каза политикът и допълни, че е важно да се знае истината.

Представител на германската крайна десница осъди днес насилието срещу християните след пожара в парижката катедрала "Нотр Дам", докато френските следователи работят най-вече по хипотезата за непредумишлен пожар, предаде Франс прес.

"По време на страстната седмица преди Великден "Нотр Дам" гори. През март: втората по големина църква "Сен Сюлпис" гори. През февруари: 47 нападения във Франция. Центърът за наблюдение на нетолерантността и дикриминирането на християни в Европа осъжда този значителен ръст. #NotreDameCathedral", пише в Туитър Алис Вайдел, която е изтъкнат член на "Алтернатива за Германия".

Като публикува линк към статия от месец март за пожара в "Сен Сюлпис", Вайдел не привежда никакви доводи защо говори за антихристиянска дискриминация след бедствието в "Нотр Дам", посочва АФП.

Във Франция започна разследване за "непредумишлено унищожаване в резултат на пожар". Хипотезата, че огънят е тръгнал случайно от площадката, където се е извършвал ремонт на покрива на катедралата, "привлича вниманието на следователите при разследването", уточни източник, близък до досъдебното производство.

Пожарът в парижката църква "Сен Сюлпис", за който говори Вайдел, също се разследва.

Що се отнася до Центъра, който тя цитира, той не е официален орган, а НПО, регистрирана в Австрия. Центърът обаче не споменава нито в Туитър, нито във Фейсбук или на сайта си за антихристиянски действия, свързани с "Нотр Дам".

"Алтернатива за Германия" и нейните лидери представят исляма и мюсюлманите като заплахи за християнската култура в Германия и в Европа.

Среща на министрите за подготовка на "план за възстановяване"

Среща на министрите, водена от ръководителя на правителството, Едуард Филип, се провежда от 11 часа в Матиньон, за да се подготви "план за възстановяване" на Нотр Дам де Пари, съобщи АФП в кабинета на министър-председателя.

Тази среща обединява министрите Франк Риестър (култура), Джералд Дарманин (публични сметки), както и държавния секретар Лоран Нюнес (вътре) и говорителя на правителството, Сибет Ндиайе.

Творбите на изкуството от катедралата Нотр Дам ще бъдат преместени в Лувъра, съобщи френският министър на културата.