Пожарът в Руския държавен архив за литература и изкуство е овладян, като няма унищожени ценни документи. Това заяви представител на московските служби за спешна помощ, цитиран от Риа Новости. Пожарът е бил на два етажа - четвърти и пети.


От сградата са евакуирани около сто души. От пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации обявиха, че първоначално площта на пожара е била около 10 квадратни метра, но след това се разраснал изведнъж до 150 квадрата.

Според пожарникарите са изгорели документи, които основно са били оставени на пода. Няма яснота дали това са ценни архивни документи, или не, но не предполага, че те нямат голяма стойност, защото основните архиви са разположени по рафтове и са номерирани.

Самата сграда не изглежда повредена, като следите от дима са малко.

"Сега е трудно да се направи оценка на щетите. Но на пода, където е имало пожар, не би трябвало да има ценни документи и снимки", заяви един от служителите на архива за РИА Новости.

Руският държавен архив за литература и изкуство (РГАЛИ) е най-голямото хранилище в Русия с най-богатите материали за историята на руското изкуство.

Документите в архива съдържат информация за културния живот на страната, за различните етапи в развитието на литературата, изкуството и социалната мисъл, за творческите контакти на представители на местната и чуждестранна култура.