Органът трябва да възвърне звука си, заяви експертката Милен Пардоен от Института за науките за човека в Лион, която бе изпратена в "Нотр Дам", за да възстанови акустиката в частично опожарената катедрала, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Както филтрираната от витражите светлина и особеният аромат на свещите, звуците в катедралата са част от нейната ДНК. Акустиката в подобна сграда зависи от архитектурата й, използваните за построяването й материали, мебелировката, както и от заобикалящата я градска среда.

"Всяка църква или катедрала притежава своя уникална акустика", поясни Пардоен.

Например звукът от елемент от дърво е различен от този от елемент от камък. Тази уникална комбинация от звуци в "Нотр Дам" изчезна след пожара на 15 април.

"Сега вече няма звук, а само външен шум, който прониква през появилите след пожара отвори в свода", отбелязва експертката.

От първото си посещение в опожарената катедрала през юли тя си спомня мириса на изгоряло дърво, разтопено олово и силната слънчева светлина, която прониква през отворите в покрива и счупените витражи.

Пардоен е координатор на група специалисти по акустика, чиято мисия е 5-годишна. Целта им е да изберат най-добрата стратегия за реставрация, за да може катедралата да възвърне първоначалната си акустика.