С обявяването на бедствено положение могат да се използват федерални средства за подпомагане на пострадалите от бушуващия ураган и за възстановяване на щетите, съобщи радио „Гласът на Америка”, цитирано от "Фокус".

Броят на жертвите на урагана "Санди" в САЩ е достигнал 34 души в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Западна Вирджиния, Кънектикът, Пенсилвания и Мериленд. Повече от жертвите са от Ню Йорк - 15 души, които са загинали в резултат на паднали върху домовете или автомобилите им дървета, съобщи ИТАР-ТАСС. Жена, намираща се на борда на британския платноходен кораб "Баунти", е била намерена в безсъзнание и е починала в болницата. 14-те членове на екипажа са били евакуирани, капитанът е изчезнал. Търсенето му продължава.
Смъртни случаи има и от токови удари и пътни произшествия от бурята. В Торонто, Канада, също е загинала жена, след като е била ударена от летящи отломки.

Евакуирани са над 1 милион американци.

Над 8,1 милиона домакинства по Източното крайбрежие на САЩ са без ток, сочат данни на американското правителство, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Най-тежко засегнати са районите на Ню Джърси, Ню Йорк и Пенсилвания. В Ню Джърси без електричество са 2,5 милиона домакинства, в Ню Йорк – 1,96 милиона, а в Пенсилвания – 1,26 милиона.
Общо проблеми с електроподаването има в 17 щата. Около 145 000 души са останали без ток и в Канада.
Миналата година ураганът Айрийн остави без ток 8,4 млн. домакинства в САЩ.

Заради скъсана дига водата в градчетата Мунаки, Литъл Фери и Карлстад достигна метър и половина, съобщиха агенциите, цитирани от БТА и "Фокус". Няма сведения за жертви от наводнението, причинено от урагана Санди.
Работим в спасителен режим, заяви Джейн Барата от местната администрация.

Основната електрическа компания в Ню Джърси взе решение да спре работата на атомна електроцентрала, след като мегабурята направи неизползваеми повечето от водните й помпи, предаде АФП. Ръчно е била спряна централата в Салем на река Делауеър.

Ню Йорк е сред най-тежко пострадалите градове.
В Батъри парк на южния край на Манхатън бяха регистрирани рекордно силни ветрове и 4-метрови приливни вълни, като морска вода е проникнала и в метрото.

Огромен пожар унищожи близо 50 жилища в нюйоркския квартал Куинс, който беше наводнен от урагана, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на местните власти.
Пожарникарите бяха силно затруднени да овладеят огнената стихия, заяви говорител на нюйоркската противопожарна служба. Няма сведения за човешки жертви. Причините за пожара се разследват.

Електрическа подстанция на компанията Consolidated Edison се взриви тази нощ в града. Аварията станала между East 14th Street и F.D.R. Drive и спря тока десетки хиляди жители в Манхатън.
Пълното възстановяване на тока може да отнеме и седмица.

Eдин от най-големите медицински центрове на Ню Йорк беше принуден да евакуира всички пациенти, след като системата за резервно електрозахранване отказа.
Нюйоркската фондова борса днес за втори ден ще остане затворена.

Атлантик Сити е превърнат в самотен и изолиран остров, в плен на урагана „Санди”, съобщава в. "Ню Йорк Таймс”. Около 80% от града е под вода. Проливни дъждове и вятър със скорост достигащ 100 км/час предизвикват свличания на земна маса. Пътищата, водещи към града са затворени. Никой не може да влезе в Атлантик сити или да го напусне. „Никога не съм виждал нещо подобно. Градът е под обсада”, заявява кметът на града Томас Фоли

Бурята продължава към столицата Вашингтон, която очаква най-голямото наводнение за последните 16 години.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до източното крайбрежие на САЩ. Затворени са летищата Ню Арк и Тетерборо. Предупреждението е в сила за 30 и 31 октомври и за Югоизточна Канада – провинции Онтарио, Квебек и Нова Скотия. Гражданите, които се намират в засегнатите територии, стриктно да изпълняват указанията на местните власти, да се запасят с вода, храна и с предмети от първа необходимост минимум за 72 часа в случай на евакуация или при спиране на тока, съветват от министерството.

Междувременно Лондонският филхармоничен оркестър изпълни мелодии от филми за Джеймс Бонд на летище "Хийтроу" за пътници с отменени полети за САЩ заради Санди, предаде ИТАР-ТАСС. Музикантите изпълниха потпури от мелодии на популярни песни от едноименните ленти за агент 007, като "Голдфингър", "Диамантите са вечни", както и главната песен от "Шпионинът, който ме обичаше" - "Nobody Does It Better".

Тревога в САЩ - снимки