Пожар избухна в Афипския нефтопреработвателен завод в руския Краснодарски край, вероятно е причинен от дрон, съобщи губернаторът на региона Вениамин Кондратев в канала си в Телеграм.

Огънят бързо е потушен и няма пострадали. Горял е един от резервоарите с мазут. Вече успяхме да локализираме пожар на площ от 100 кв. м., уточни Кондратев.

Афипската рафинерия се намира недалеч от черноморското пристанище Новоросийск.

Няма незабавна информация кой е пуснал дрона, но Русия обвини Украйна в засилени атаки срещу цели в страната, включително вчера в Москва.

Украйна почти никога не поема публично отговорност за атаки в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Същевременно британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че Украйна има право да атакува обекти на руска територия с цел самозащита, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Украйна има легитимно право на самозащита. Тя има легитимно право да прави това в собствените си граници, разбира се, но и има право да използва сила и извън границите си, за да подкопава способността на Русия да атакува самата Украйна", каза днес Клевърли по време на съвместна пресконференция с естонския си колега Маргус Цакна в естонската столица Талин.

"Така че атакуването на военни цели извън границите ѝ е част от самозащитата на Украйна. И трябва да признаем това", каза британският външен министър.

Клевърли обаче не пожела да коментира дроновете, които атакуваха Москва, като каза, че няма да спекулира с тази тема.

Русия съобщи по-рано, че ударни дронове са атакували Москва през изминалата нощ. Три от тях бяха отклонени от специални електронни заглушители, а пет бяха свалени. Според руски източници дроновете са причинили незначителни щети на няколко сгради, а двама души са били леко ранени.

Все още не се знае, откъде са изстреляни дроновете, но Кремъл обвини Киев за атаката. Украинските власти отхвърлиха тези обвинения.