За да се спасят, бежанците с деца се изнесоха в близките земеделски земи. По чудо няма жертви.

Причината за поредното напрежение сред мигрантите е отказ на властите да дадат политическо убежище на мигрант от Хаити.

Срещу полицията, която се опита да овладее положението, мигрантите хвърляха камъни. Не позволиха с часове дори на пожарникарите да загасят огъня.

Полицията съобщи, че няма ранени, нито арестувани при протестите днес.

Жителите на остров Лесбос предупредиха, че ще протестират срещу своеволията и напрежението, което създават мигрантите на острова.

От началото на бежанската криза много малко туристи посещават Лесбос, Хиос и Самос, въпреки че там има прекрасни условия за туризъм и ниски цени.

Повече от 14 000 мигранти са настанени на Лесбос и други гръцки острови в близост до Турция. На тях не им е позволено да пътуват до континента съгласно споразумение между Европейския съюз и Турция от миналата година.

Европейската комисия одобри вчера отпускането на 6,48 милиона евро за подобряване на условията на живот в центровете за прием на бежанци на гръцките острови Лесбос и Хиос в Егейско море. Според съобщение на ЕК финансирането ще отиде във Върховния комисариат на ООН за бежанците и е предназначено за осигуряване на храна, вода, водопровод и канализация, както и за подобряване на здравните и образователните услуги за бежанците в лагерите.

Гърция е получила общо близо 900 милиона евро под формата на спешно финансиране от ЕС за бежанската криза от 2014 г. насам, напомня в "Катимерини", цитиран от БТА.