Заловеният в България заподозрян във връзка с терористичния атентат в Истанбул на 13 ноември е разкрил пред турските власти, че е помогнал на група от 20 души, сред които и лицето, предоставило експлозива, да избяга в България, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

В показанията си Хазни Гьолге е казал, че е бил потърсен от Хюсеин Гюнеш, друг заподозрян по случая, който бе задържан от полицията, да изведе групата в чужбина. За услугата той поискал по 7500 турски лири (370 евро) на човек.

Сред успелите да избягат е бил и Билал Хассан, за когото се смята, че е дал експлозива на терористката, която го остави на оживения бул. "Истиклял". Взривът уби шестима души, а над осемдесет бяха ранени.

Гьолге е посочил още пред следствените органи, че е осъзнал за какво става дума едва когато, след като оставил групата в България, разбрал за ареста на Хюсеин Гюнеш.

"Изплаших се и избягах в България. Не познавах преди това Билал Хассан. Разбрах кой е след като Хюсеин Гюнеш беше задържан", е казал той.

При извършените проверки не е установена връзка на Гьолге с каквато и да било терористична групировка. Според сведения Билал Хассан е избягал от България в Румъния.