Нова снимка, на която изглежда е заснет руският генерал Сергей Суровикин, който изчезна от публичното пространство след краткия опит за бунт на наемническата групировка "Вагнер" през юни, бе публикувана днес в социалните мрежи от известна руска телевизионна водеща, предаде Ройтерс.

"Генерал Суровикин е жив и здрав, у дома със семейството си в Москва. Снимката е направена днес", написа към снимката водещата Ксения Собчак.

Ройтерс не може да потвърди автентичността на снимката, която показва мъж със слънчеви очила и шапка да върви заедно с жена, която прилича на съпругата на Суровикин - Анна.

Суровикин не се е появявал публично от 24 юни, когато основателят на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин направи краткотраен бунт срещу ръководството на армията в Русия. Тогава Суровикин направи видеообръщение към бойците на "Вагнер", като ги помоли да се оттеглят. Поведението му във видеото породи съмнения, че е бил принуден да го направи. След видеото му той не е виждан или чуван публично и много медии предадоха, че е изпаднал в немилост в Кремъл и е бил разследван за възможно съучастие в бунта на "Вагнер".

Агенция РИА Новости съобщи миналия месец, че той е отстранен от поста на началник на въздушно-космическите сили, а на поста временно е назначен заместникът му Виктор Афзалов. Според Ксения Собчак Суровикин е уволнен със затворен указ на 18 август. Този документ не е официално публикуван. 

Суровикин, на когото беше прикачен прякорът "Генерал Армагедон" по време на руската военна намеса в гражданската война в Сирия, за кратко беше назначен да ръководи руската инвазия в Украйна, преди тази роля да бъде поверена през януари на началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, припомня Ройтерс.