Руската полиция задържа вчера над 800 души, участващи в демонстрация с искане за свободни избори в Москва, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

По информация на организацията "ОВД-инфо" в руската столица са били задържани 828 души, а лежащи в безпомощно състояние на земята хора са били бити с палки. Полицията съобщи за 600 ареста и добави, че в протеста са взели участие 1500 души.

Опозиционни активисти по-късно публикуваха скрийншотове от полицейски доклади, в които се говори за 10 000 участници.

Полицаи измъкнаха известната активистка Любов Собол от такси и я вкараха във ван минути преди началото на протеста срещу изключването на опозиционни кандидати от предстоящите следващия месец местни избори.

Властите казват, че кандидатите на опозицията не са събрали достатъчно действителни подписи, за да се регистрират. Изключените кандидати казват на свой ред, че това е лъжа. Този вот, макар и местен, се смята за "суха тренировка" преди националните парламентарни избори през 2021 г.

Руските власти започнаха разследване за предполагаемо пране на пари на стойност 1 милиард рубли (15,3 милиона долара) срещу фондацията за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални.

Навални и неговите съюзници заявиха, че фондацията, която публикува редица неудобни разследващи материали за представители на властта, е финансирана прозрачно с дарения.