Британската прокуратура е повдигнала обвинения на двама руснаци заради отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, предадоха световните агенции.

Полицията заяви, че двамата са пътували с автентични руски паспорти под имената Александър Петров и Руслан Боширов и са пристигнали в Обединеното кралство с полет на "Аерофлот" дни преди атаката. Кралската прокуратура заяви, че има достатъчно доказателства, за да им повдигне обвинения, пише "Гардиън".

Издадена е заповед за ареста на двамата. Двамата са на възраст около 40 години и са пътували с руски паспорти под фалшива самоличност, разясни началникът на полицейското управление за борба с тероризма, цитиран от Ройтерс.

Снимка: Британската полиция

Прокуратурата е обвинила двамата за конспиративен опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал и на сержант Ник Бейли, който се разболя, след като посети дома на Скрипал в Солсбъри, пише още "Гардиън".

Двамата руснаци са обвинение и за притежание и използване на Новичок. Обвинени са и за нанасянето на тежка телесна повреда на Юлия Скрипал и Ник Бейли.

Снимка: Британската полиция

Не са им повдигнати обвинения за по-късното отравяне на двама британци в Еймсбъри, за което също се доказа, че е извършено с Новичок.

Представящите се с имената Александър Петров и Руслан Боширов пристигат в Лондон на 2 март, петък. На следващия ден отиват в Солсбъри на "разузнавателна мисия", от която останали доволни, както описва случая Кралската прокуратура.

Връщат се същия ден в Лондон и пак са в Солсбъри в неделя, когато са забелязани около къщата на Скрипал. Полицията смята, че след като са обработили входната врата на семейната къща с новичок, незабавно са заминали за летище "Хийтроу" с влак и метро и са отлетели в неделя в 10.30 вечерта местно време.

Здравни експерти са успокоили, че никой друг, оказал се в близост до двамата заподозрени, не е пострадал.

Директорът на правните служби на Кралската прокуратура Сю Хеминг заяви, че прокурорите от отдела за борба с тероризма са стигнали до заключението, че има достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения на Александър Петров и Руслан Боширов, което е и от обществен интерес.