Поройни дъждове доведоха на потопи в целия регион на западната част на Егейско море.

Един човек е загинал при наводненията в турския окръг Измир, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на валията на окръга. Жертвата е от турския град Мендерес.

Поройни дъждове причиниха големи наводнения в западния турски окръг Измир днес. Реки излязоха от коритата си, много жилища и търговски обекти бяха наводнени, булеварди се превърнаха в езера, описва обстановката телевизионният канал НТВ.

"Градът преживява бедствие", заяви Измирската голяма община и предупреди гражданите да не излизат, ако не е наложително.

Валийството на Измир съобщи, че държавните служители са освободени от работа за един ден.

Освен в окръжния град Измир наводнения имаше и в градовете Дикили, Алиага и Фоча.

Много автомобили по пътищата останаха под водата. Някои от колите бяха изтеглени от наводнените райони, в други шофьорите безпомощно изчакваха.

Екипи на полицията и противопожарната служба се отзоваваха на сигнали за бедстващи хора в резултат на наводненията.

Само за осем часа в Измир е паднало количество дъжд, което е над средното ниво за целия месец февруари, отбелязва НТВ.

Според изчисления, представени от кмета Тунч Сойер, дъждът, паднал в Измир, се равнява на 18 на сто от цялото количество дъжд през 2020 г.

"На квадратен метър се падат по 126 литра, това е много сериозно число", посочи той.

Наводнения и в Гърция, река Марица преля

За наводнения и прелели реки на гръцкия егейски остров Самос, съобщава телевизия Скай, като се позовава на местния информационен сайт "Самоспрес". Ситуацията се е усложнила от интензивните валежи и силните бури, които засегнаха острова от понеделник вечер насам.

Сериозно е положението и в пристанищното градче Карловаси. Там улиците са се превърнали в реки, а преминаващи шофьори съобщават за свлачища в много райони на острова. Кметът на Западен Самос призова гражданите да избягват придвижването без наложителна причина. Някои от жителите на Карловаси са евакуирани на безопасно място.

Силни дъждове наводниха и гръцкия остров Патмос. Голяма част от пътищата са непроходими, съобщават от полицията. Силна морска буря блокира Хиос, като вълните преминаха пет метра височина. От силните дъждове наводнения има и на остров Лесбос.

Наводнения в гръцката област Еврос бяха предизвикани след покачване на нивото на река Марица. Властите съобщават, че на места са наводнени стотици декари обработваема земя. От Гражданска защита предупредиха фермерите на област Еврос да отдалечат животните от реката.

Полицията забрани хората да се доближават до Марица и другите реки в района. Блокирани са наводнените пътища. Гражданска защита, Пожарната и Техническата служба в областта помагат на засегнатите райони. От Александруполис до Орестиада затвориха училищата.