Над 80 румънски туристи се оказаха блокирани на летището в мексиканския курорт Канкун, след като местните власти отказаха да ги допуснат в страната, съобщава в. "Адевърул".

Те твърдят, че мексиканските гранични власти са отнели паспортите и телефоните им и възнамеряват да ги репатрират със следващия полет. Регистрирани са и други подобни случаи с румънци през последните три дни.

"Пристигнахме в Канкун с полет на Луфтханза, 85 румънци, бяхме посрещнати от служители на сигурността, които ни насочиха към една врата, (..) поискаха ни телефоните, наблъскаха ни в две стаи, КОВИД нямаше никакво значение", разказва един от туристите, цитиран от телевизия Диджи24.

"Казаха ни, че такава е процедурата - да ни вземат паспортите и телефоните, докато се изяснят нещата, да ни проверят от ЦРУ и ФБР, да видят дали можем да влезем в Мексико. След два часа ни провериха двете агенции и се оказа, че никой от нас не е подходящ за Мексико", обяснява друга пътничка.

Румънците твърдят, че на практика са "похитени" от мексиканските власти и дори нямат право да се обадят в посолството.

"Задържани сме на летището в Канкун заедно с 84 румънци ... Молим ви, обадете се на властите. Спешно! Нямаме достъп до телефони, паспорти, карти. Помощ! Не сме получавали вода и храна. Мексиканските власти се отнасят грубо с нас, държат ни затворени и ходим придружени до тоалетната", написа във Фейсбук Габриел Хорц от Тимишоара.

Румънското министерство на външните работи заяви, че мексиканските власти са се позовали на причини, свързани със сигурността, за отказа си да допуснат румънците в страната.

"МВнР уточнява, че в периода 30-31 януари 2021 г. посолството на Румъния в град Мексико е получило серия от молби за помощ от страна на румънски граждани, на които не им е било разрешено влизане в Мексико", се посочва в съобщение на министерството.

Според Габриел Хорц става въпрос за искане от страна на САЩ към мексиканските власти да не допускат румънци в страната.

"Имало е искане от страна на САЩ да проверяват и да не приемат румънци. Причината била, че има много, които бягат в Америка през Мексико. Мексиканското правителство решило всички пътници от Румъния да се върнем обратно с първия самолет. Тук сме под ключ, на пода, без телефон и без документи. Казаха, че ще си получим телефоните в самолета на връщане", заяви той за "Адевърул".