Изискването да се поставят християнски кръстове на входовете на административните сгради в южната германска провинция Бавария разпали остри спорове и раздели обществото. Дори духовниците обвиниха в лицемерие премиера на Бавария Маркус Зьодер. Сигурно е, че тази негова заповед ще бъде оспорвана в съда за нарушаване на законите за религиозната неутралност, предаде ТВ Европа.

Зьодер защити решението си с аргумента, че кръстът в случая се представя като символ на идентичността на Бавария - най-богатата и най-консервативна провинция в Германия. Хората обаче са разделени в оценките си.

"Смятам, че е добро решение, защото е част от нашата традиция. Аз съм дълбоко вярващ католик. Кръстът е културен символ на нашата провинция и е удачно да стои на входовете на сградите", каза Петер Брикснер - жител на Мюнхен.

Бригите Шридер, също жителка на Мюнхен, обаче смята, че е срамно първото действие на премиера Зьодер да бъде поставянето на кръстове. "Странно е, нека отделим религията от държавата. Не ми харесва тази показност", споделя тя.

Кардиналът на Мюнхен Райнхард Маркс осъди задължението да се поставят кръстове на административните сгради и го определи като опит да се експлоатира кръстът за политически цели.

Зьодер и неговият Християнсоциален съюз искат да запазят абсолютното си мнозинство в провинциалния парламент на местните избори през октомври, но имат сериозен съперник в лицето на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". На националните избори миналия октомври ХСС загуби много гласове от популистите