По същество в спора между тях става въпрос за това дали бежанци, които вече са били регистрирани в други страни от ЕС, да бъдат допускани в Германия или не. Зеехофер е за това бежанците да бъдат връщани още от границата, Меркел е против. Той настоява за национално решение, а тя - за европейско.

След срещата на върха на ЕС в петък (29.6.), посветена на политиката за даване на убежище, за кратко изглеждаше, че е намерен приемлив компромис. Меркел се върна от Брюксел с радващи вести. Тя обяви, че с 14 страни е постигнала споразумение за връщането на бежанци, вече регистрирани в други страни от ЕС. На заседание на партийното ръководство на ХДС тя получи похвали за този успех.

Така заплахата на Зеехофер, че ще бъдат връщани още от германската граница онези бежанци, които са били регистрирани в други страни, изглеждаше елиминирана. Още повече, че от подобно решение на проблема най-големи ползи би извлякла именно Бавария, чиито интереси защитава ХСС на Зеехофер. Тъкмо през границата между Бавария и Австрия преминават повечето бежанци, насочили се към Германия.

Безкрайни продължения

Само че това, което канцлерката и ръководството на ХДС отчетоха като голям успех, в очите на баварската посестрима ХСС бе окачествено като шмекеруване. Защото твърди споразумения с въпросните 14 страни няма. В действителност става дума за декларирани намерения от страна на определени държави. Полша, Чехия и Унгария дори отрекоха, че са преговаряли за подобно решение. В тази непрозрачна и противоречива обстановка правителствената лидерка и нейният опонент не успяха да сближат позициите си и на срещата си в събота (30.6) в канцлерството.

Вторият опит за намираше на компромис - този в неделя (1.7) - трябваше да бъде окончателен и решаващ. ХДС и ХСС се съвещаваха поотделно относно постигнатото от канцлерката Меркел в Брюксел. Беше обявено, че привечер ще има пресконференции, на които да бъдат оповестени резултатите от съвещанията. Резултати обаче така и не се появиха - нито в Берлин, нито в Мюнхен.

Часовете се нижеха един след друг - без никакво съществено развитие. Така журналистите, които се интересуваха от футбол, можеха поне с едно око да следят мачовете от осминафиналите на Световното първенство по футбол в Русия. И в двата мача - между Испания и Русия, и между Дания и Хърватия се стигна до продължения. В това като че ли имаше нещо символично, защото и двубоите Меркел - Зеехофер и ХДС - ХСС просто нямаха край. Внимание привлече обаче разпространеният от ДПА слух, че Зеехофер смята да подаде оставка.

На футболното първенство и в двата мача победата беше решена чрез дузпи. Спечелиха Русия и Хърватия. Кой обаче е победителят в следената с напрежение и от съседните страни политическа драма за бежанците в Германия, така и остана неясно. След безрезултатни продължения препирните бяха прекратени малко след полунощ. От Мюнхен Зеехофер лично потвърди, че е предложил да подаде оставка.

Край на управляващата коалиция?

Първо обаче щял да направи последен опит за намиране на компромис с Меркел - "с надежда, че ще се споразумеем", заяви Зеехофер. В Бавария през есента предстоят избори за Ландтаг, явно е, че Зеехофер обвързва политическото си бъдеще с очакването за промяна в позициите на ХДС по въпроса за бежанците. Тъй като партията на Меркел ясно зае страната на лидерката си, в момента нещата клонят към победа на канцлерката в бежанската драма. Освен ако ХСС не напусне коалицията в Берлин - в случай, че лидерът му Зеехофер подаде оставка. Това би било жълт картон за Меркел, защото тогава тя няма да има мнозинство - а Германия може да се окаже изправена пред нови избори.

Материалът е публикуван в DW