Съд в Киев прие вчера искането на прокуратурата да бъде оставен в ареста за два месеца заподозреният Борис Херман, който според украинските власти е участник в заговор за убийството на руския журналист дисидент Аркадий Бабченко, предаде Ройтерс.

Херман, който според ТАСС е съсобственик на украинско-немска оръжейна фирма, бе доведен в съда, където отрече да е имал някога намерение да убие Бабченко и посочи, че е действал в интересите на Украйна.

Бабченко оказа активно съдействие на украинските спецслужби, като инсценира собственото си убийство във вторник, а "възкръсна" на пресконференция на другия ден.

Херман каза, че връзка с него е установил някой си близък до Кремъл относно план за убийството на Бабченко, но той вместо това предал тази информация на украинските власти и работил заедно с тях по контраразузнавателни операции.

"Ние прекрасно знаехме, че няма да има никакво убийство. Това бе направено единствено от полза за Украйна", посочи той.

Прокурорите казаха, че разполагат с доказателства, че Херман е предал над 15 000 долара на човек, който да убие Бабченко. Един от адвокатите на обвиняемия каза, че той ще обжалва решенето за задържането си.

Украинските власти обвиняват Русия, че се опитва да дестабилизира Украйна чрез серия от поръчкови убийства. Кремъл нарече обвиненията за руска намеса "връх на цинизма", посочва Ройтерс.