САЩ ще бъдат разочаровани, ако конституционните промени в Северна Македония не бъдат гласувани, каза в интервю за ТВ 24 посланикът на САЩ в страната Анджела Агелер.

"Партньорството ни е стратегическо и то не зависи от конституционните промени. Дали ще бъдем разочаровани? Абсолютно! Но партньорството, което имаме със Северна Македония, е нещо, което продължава от обявяване на независимостта на страната и ще продължи. Вие сте съюзник в НАТО и това не се променя, така че връзката е силна и аз ви обещавам, че ще направим всичко по силите си, за да помогнем на страната да изпълни европейските си стремежи", каза Агелер.

Според нея най-важното е на предстоящите в страната избори да бъде взето правилното решение, което да я придвижи напред към Европейския съюз.

В отговор на въпрос дали ще поиска от председателя на опозиционната партия Християн Мицкоски да види плана на ВМРО-ДПМНЕ, където той твърди, че ще намери решение на проблема с промените в конституцията, които опозиционната партия отказва да гласува "под български диктат", но те са условие в преговорната рамка, Агелер каза, че с удоволствие би видяла този план, но по-важно е това да направят гражданите.

"Мисля, че е много по-важно избирателите да видят и чуят този план, да чуят подробностите за всеки план, който би решил сегашните проблеми с други държави и предизвикателствата пред тази страна. Силно се надявам избирателите да поискат от всички кандидати ясно да разберат какви са плановете им за бъдещето и как ще ги реализират", добави Агелер.

В последния месец в Северна Македония добива популярност версията, че САЩ настояват СДСМ и ДСИ да се явят на изборите с общи листи, а албанските опозиционни партии да подпишат така наречения нон пейпър, че няма да се включат в бъдещото правителство през първите шест месеца от работата на новия парламент, за да бъдат гласувани през това време промените в конституцията, а междувременно страната ще продължи да бъде управлявана от избраното преди дни техническо правителство. Попитана дали това е така, Агелер отговори, че от всички страни, в които е работила, "това е държавата, където се раждат най-много слухове".

"Нито аз, нито екипът ми казваме на когото и да било какво да прави. Решенията на партиите, на ръководителите на партиите, както и на правителството са техни решения и така трябва да бъде. Ние имаме важна роля в тази държава и бъдещето ѝ, но това не е нашата държава. Надявам се и в бъдеще лидерите да взимат истински решения, които ще насочат държавата към нейните европейски стремежи. Същият разговор имах с г-н Мицкоски, той ще ви каже. И в бъдеще ще работим за това и няма да спекулирам колко дълго ще управлява това техническо правителство. Искрено се надявам, че за доброто на тази държава и за гражданите ѝ, на 9 май ще има ясно решение, за да може тя да върви напред, но не мога да спекулирам какво ще се случи", каза Агелер.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат на 8 май заедно с втория кръг на президентските избори.

По време на посещението си в Скопие за лидерската среща, на която бе обсъден плана за растеж на Западните Балкани, помощник държавният секретар на САЩ за европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън също бе попитан за това дали съществува т. нар. нон пейпър между албанските опозиционни партии, където те се ангажират да не влизат в коалиция с партия, която в рамките на шест месеца след изборите не осъществи конституционните промени.

"Не знам за такъв документ, но оставам на позицията от предишното си посещение в страната, че гражданите на Северна Македония сами трябва да решават за пътя на страната в бъдеще. Смятам, че една партия предлага път напред и приема критики. Друга партия казва, че мисли за начин как (държавата) да се придвижи напред и е справедливо гражданите да попитат тази партия. И сами да изберат между визията, която познават, и това, което е дадено като обещание", отговори той.