Посланикът на Германия във Венецуела- Даниел Мартин Кринер, беше обявен за персона нон грата от правителството на президента Николас Мадуро, съобщиха световните агенции.

Управляващите в Каракас обвиниха дипломата в намеса във вътрешните работи на страната и му дадоха 48 часа да напусне. Причината за това решене е, че вчера германският дипломатически представител посрещна лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуаидо на летището при завръщането му в столицата. Там обаче бяха и други посланиците на редица латиноамерикански и европейски страни, което му гарантира допълнителна сигурност, след като по-рано властите обявиха, че той ще бъде задържан при пристигането си.

"Венецуела смята за недопустимо чуждестранен дипломат да упражнява публична роля, близка до тази на политически деец, подкрепящ заговора на радикални сектори на венецуелската опозиция. Действията на посланика на Германия са в разрез с нормите, регулиращи дипломатическите отношения", се казва в изявление на венецуелското министерство на външните работи.

Германия и нейните европейски партньори ще продължат да подкрепят непоколебимо венецуелския опозиционен лидер, когото признаха за изпълняващ длъжността президент на страната, заяви по-късно германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Това е неразбираемо решение, което ескалира ситуацията вместо да намали напрежението", коментира той и уточни, че германският посланик ще се върне у дома за консултации.

По-рано говорителка на германското министерство на външните работи каза, че страната се консултира със своите съюзници как да реагира на експулсирането.

Самият Гуаидо определи експулсирането на Кринер като "заплаха срещу свободния свят".

"Изглежда режимът на Мадуро не прощава на тези, които искат да помогнат на Венецуела", каза той.

Говорителка на германското външно министерство потвърди новината за експулсирането на посланика на страната в Каракас. Германия се консултира със съюзниците си как да реагира, каза тя.

Хуан Гуаидо беше на едноседмична обиколка в няколко латиноамерикански страни. За да се върне, той е пътувал с редовен полет от Панама, за който обаче не се бил регистрирал. Ето защо пристигането му в родината му остана в тайна и властите не успяха да реагират, предаде ТАСС, като се позова на достоверни източници. По думите им за лидера на опозицията е било важно да покаже, че се връща във Венецуела, без да се крие от властите и без да се страхува от арест.

Сле завръщането си опозиционният лидер обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Мадуро.

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят при режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуаидо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители.

Междувременно той се обърна с молба към американската финансова група Ситибанк (Citibank) да не връща на правителството на Николас Мадуро златото, което е предоставило през 2015 година като залог за получаване на заем, предаде Ройтерс, позовавайки се на екипа от съветници на Гуаидо. Той е помолил банката да отложи със 120 дни първоначално насроченото за март изкупуване на златото от венецуелската централна банка. Венецуелската опозиция освен това е помолила Ситибанк да не предявява претенции към венецуелското злато в случай, че властите в Каракас, които изпитват остър недостиг на ликвидности, не го изкупят в срока, посочен в договора.

Искането е част от стратегията на опозицията за запазване на венецуелските чуждестранни авоари и да се попречи на социалистическото правителство на Мадуро да продаде златните резерви, за да получи твърда валута в контекста на затягането на санкциите.

Правителството на Мадуро започна да използва суапови сделки със злато преди около четири години, за да получи финансиране, тъй като петролното производство се е сринало в резултат на санкциите. При такива контракти финансовата институция си запазва златото, ако получателят на кредита не го погаси в срок.

Според контракта венецуелската централна банка е продала злато за 1,6 милиарда долара на британското подразделение на Ситибанк, което да се съхранява в Банк ъв Ингланд (Bank of England), става ясно от доклад на американската финансова компания до Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) от февруари. 

Гуаидо, който беше признат за временен президент на Венецуела от петдесетина държави, вече призова британските власти да попречат на Мадуро да получи достъп до златните резерви, държани в британската централна банка (около 1,2 милиарда долара в кюлчета).