Попитан кога президентът Владимир Путин ще дойде в България, н. пр. Анатолий Макаров отговори:
„Трябва да дочакаме, когато се завърши кризисната ситуация. Още повече, че на територията на Сирия се намират много наши военни. Ние не веднъж казахме, че сме загрижени от развитието на ситуацията. При нанасяне на ударите срещу Дамаск, срещу нашите военни, ще вземем съответни мерки“.

Десетки граждани поднесоха цветя пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя за Деня на космонавтиката. Събитието е организирано от Руското посолство и Столична община, район "Банкя". Уважиха го руският посланик Анатолий Макаров и депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е съпредседател на групата за приятелство с Русия към Народното събрание.

Макаров припомни, че точно преди 57 години съветски летец е извършил първия полет в космоса. Той изрази гордостта си, че зад този полет и зад първия на жена в космоса, стоят руснаци. По думите му Русия спомага за полета на космонавта Георги Иванов, което е направило България 6-та космическа държава в света.
"В момента Русия и България продължават съвместна работа вече в многостранни формати", допълни Макаров, цитиран от "Фокус".

По думите му Русия остава отворена за взаимоизгодно и взаимоуважително сътрудничество с всички заинтересовани страни както в космоса, така и на Земята.

„В дипломацията има принцип на взаимността или реципрочност. В съответствие с този принцип, ако един посланик е отзован от една страна, другият от другата страна също се отзовава. Това означава понижаване на нивото на дипломатическите отношения според Конвенцията за дипломатическите отношения от 1961 г.
Същото засяга и дипломатите. Ако една страна експулсира пет дипломати, другата прави същото за пет дипломати. По такива принципи живеем и такъв е дипломатическия живот. Така че наистина, когато чух, че Тереза Мей е предложила да бъдат изгонени дипломати от всички европейски страни, това ме учуди. Възникваше въпросът с какво основание се прави това?
Щом тя действа въз основа на така нареченото "много вероятно" и щом изискванията на презумпцията на невинността вече не съществува, това е друга история“, заяви Анатолий Макаров.

Посланикът подчерта, че щом тази солидарност е реализирана чрез извиване на ръцете на съюзниците, то това не е тя, която биха искали партньорите на Великобритания.

„Правителството на България е било подложено на същия натиск, на който са подложени и другите правителства. Знам това, но в случая България зае наистина претеглена позиция и Бойко Борисов прояви своята политическа мъдрост. Той е подал сигнал отначало да бъдат разбрани мотивите и изобщо какво се случва“, каза Макаров.