Руснаци и американци не от вчера търгуват помежду си за освобождаването на свои граждани - кога шпиони, кога най-обикновени хора. Натам върви и последният случай.

Руснаците го арестуваха за шпионаж в Екатеринбург, където уж си бил набавил секретна информация, свързана с военно-промишления комплекс. 31-годишният американски журналист Еван Гершкович ще бъде изправен пред съд, а с такова обвинение в Русия нищо добро не го очаква. Неговият колега от "Уолстрийт Джърнъл" Георги Кънчев написа в Туитър, че Гершкович просто е обичал Русия: нейния език, хората в провинцията, с които часове наред си приказвал, пънкарските групи и московските барове.

Дали американските власти ще успеят да измъкнат от Русия своя по всяка вероятност невинен гражданин? И дали руските власти, по свой стар обичай, и този път ще опитат да вдигнат цената? А какви са възможностите за размяна? Германската обществено-правна медия АРД пише, че Министерството на правосъдието на САЩ засега не дава сведения колко руснаци лежат зад решетките в страната, но част от тази информация е достъпна.

Измами за десетки милиони

През 2017-а година Роман Селезньов беше осъден в Сиатъл за клониране на кредитни карти и получи цели 27 години лишаване от свобода. Строгостта на наказанието се дължи на факта, че според прокуратурата Селезньов е един от най-продуктивните в този бранш: клонирал е милиони кредитни карти, доказаните щети от което са 170 милиона долара, но сумата навярно възлиза всъщност на милиарди. Пикантната подробност: бащата на Селезньов е депутат в руската Дума от националистическата партия ЛДПР на Владимир Жириновски, от която произлиза и посланичката в София Екатерина Митрофанова. В тази партия наскоро беше приет скандално известният "търговец на смърт" Виктор Бут, когото САЩ размениха срещу арестуваната в Русия баскетболистка Бритни Грайнър. Така се навързват нещата.

През август миналата година САЩ поставиха под стража друг голям финансов мошеник от руски произход: Александър Винник, за когото се твърди, че през биткойн-платформата BTC е изпрал милиарди долари от престъпни дейности. Възможно е руската държава да има интерес да го отърве.

През февруари пък американските власти арестуваха 42-годишния бизнесмен Владислав Клюшин, който е свързан с Кремъл. Клюшин търгувал с информация, открадната от дигитални мрежи и така спечелил 90 милиона долара. И тук има пикантна подробност: Клюшин беше арестуван в Швейцария, когато се прекачваше от частния си реактивен самолет на един хеликоптер, за да отиде на ски. Заедно с него американската прокуратура повдигна обвинение срещу още двама руснаци, макар и в тяхно отсъствие. Както информира АРД - за единия се смята, че е офицер от военното разузнаване ГРУ, който е участвал в опита да се повлияе на президентските избори в САЩ през 2016-а година.

Руските шпиони се маскират като бразилци и аржентинци

Малко преди ареста на Гершкович в Русия, в САЩ беше задържан 37-годишният руснак Сергей Черкасов, използвал бразилски паспорт. АРД съобщава, че обвинението срещу него гласи "агентурна дейност в полза на чужда сила". Черкасов бил демаскиран от нидерландските тайни служби, когато миналата година се опитал да си осигури стаж в Международния наказателен съд в Хага.

Но Сергей Черкасов е само един от многобройните предполагаеми руски агенти, разкрити през последните месеци, представяли се за граждани на латиноамерикански държави. Норвежците арестуваха друг руснак с бразилски паспорт, а в Словения беше задържано семейство с аржентинско гражданство. Според британския "Гардиън", крупната сума пари, която носели Мария Майер и Лудвиг Гиш, била предназначена за разплащане с руски агенти и информатори в Европа. Според журналистката Силвия Щьобер от АРД "Майер" и "Гиш" може би са част от европейска шпионска мрежа и докато се подготвя процесът срещу тях, зад кулисите навярно се водят преговори за размени. Наскоро в Гърция безследно изчезна друго подозрително семейство, което според специалистите също говори, че руските тайни служби се боят от нови разкрития на техни агенти в Европа.

В списъка на САЩ: морски пехотинец и учител

Но не само руснаците имат интереси към определени свои сънародници, арестувани в чужбина. В списъка на САЩ също фигурират и други имена, освен Гершкович. През 2020-а руснаците осъдиха бившия американски морски пехотинец Пол Уилън на 16 години затвор за шпионаж, но САЩ смятат, че арестът е несправедлив и тъкмо на това основание искат освобождаването му.

За друг свой гражданин, арестуван в Русия, американските власти искат освобождаване по "хуманитарни причини". Става дума за учителя Марк Фоугъл, арестуван за притежаване на канабис, който обаче му бил нужен по медицинско предписание. Впрочем, за същото беше осъдена и споменатата по-горе баскетболистка Грайнър.

С Русия се водят преговори да пусне зад граница и някои свои граждани, които обаче са били осъдени за шпионаж в полза на САЩ или на други страни. Същото се отнася и до дисиденти като опозиционера Владимир Кара-Мурза. Заради една негова реч пред парламента на американския щат Аризона, срещу Кара-Мурза в Русия беше повдигнато обвинение за оклеветяване на руската армия.

Материалът е публикуван ТУК>>