Португалската дясноцентристка коалция Демократичен съюз е напът да завърши на първо място на днешните парламентарни избори, но без да получи абсолютно мнозинство, предаде Ройтерс, като се позова на резултатите от екзитполовете.

Демократичният съюз изпреварва социалистите, които управляваха досега, но се очертават трудни преговори с крайната десница за съставяне на коалиционно правителство, предава БТА.

Популистката крайнодясна партия "ШЕГА !" (в превод от португалски: "Стига вече!" или "Достатъчно!") изглежда ще удвои резултата си от последните избори в началото на 2022 година, когато спечели 7,2 %. Вероятно тя ще играе ключова роля в преговорите след изборите. Въпреки това Демократичният съюз засега изключва всякаква сделка с "ШЕГА !".

Според екзитполовете Демократичният съюз получава между 27,6 и 33,0 % от гласовете на избирателите, а Социалистическата партия остава малко по-назад с между 24,2 и 29,5 %.

Избирателните секции затвориха в 20:00 часа местно време.

Изборите бяха предизвикани от оставката на премиера социалист Антонио Коща, който се отказа от поста си преди четири месеца заради разследване за корупция.

Социалистическата партия и Социалдемократическата партия, която застана начело на новосъздадената коалиция Демократичен съюз, се редуват в управлението на страната след падането на фашистката диктатура преди пет десетилетия.

Ключовите въпроси от предизборната кампания в най-бедната страна в Западна Европа бяха свързани с тежката жилищна криза, ниските заплати, влошеното здравеопазване и корупцията, отбелязва Ройтерс.