Президентът на Украйна Петро Порошенко нарече предизборния си лозунг "Или Порошенко, или Путин" неудачен, предаде РИА Новости.

Украинският лидер се извини на украинците, които свързаха с антируските плакати с комика Володимир Зеленски, който спечели на първи тур президентските избори в Украйна и ще се изправи на 21 април на балотаж срещу Порошенко.

"Не обвинявам Зеленски, че е агент на Путин и ако някой е подразбрал това, се извинявам", заяви Порошенко, като нарече опонента си "добър актьор".

Същевременно данни от анкета на социологическия център "Олександър Разумков" показват, че повечето украински избиратели, гласували за кандидат-президенти, отпаднали след първия изборен тур на 31 март, смятат да подкрепят във втория тур Володимир Зеленски.

В първия тур Зеленски получи 30,24 на сто от гласовете, а сегашният президент на Украйна Петро Порошенко - 15,95 процента. Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко събра 13,4 на сто, а проруският кандидат Юрий Бойко - 11,67 процента. Балотажът между Зеленски и Порошенко е насрочен за 21 април.

Шефът на центъра "Разумков" Михайло Мишченко заяви в понеделник, че за Зеленски се канят да гласуват 41 от всеки сто избиратели, подкрепили в първия тур Юлия Тимошенко, лидер на партията "Баткившчина". Едва 10 на сто от привържениците й смятат да гласуват за Порошенко, цитира "Известия" съобщение на украинския сайт "Лига".

Зеленски ще получи и подкрепата на 35 процента от хората, гласували в първия тур за Юрий Бойко, излъчен от партията "Опозиционна платформа - За живота". За Порошенко ще гласуват само 2 процента от тях, показва анкетата.

"Електоратът на политиците с най-висок рейтинг, които не се класираха за втория тур, е склонен да гласува по-скоро за Зеленски, отколкото за Порошенко", резюмира шефът на социолозите.

Позицията на избирателите обаче ще бъде съществено повлияна от призивите на съответния кандидат, допълва Мишченко.