Бившият украински президент Петро Порошенко поздрави лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за решението да номинира Мария Габриел за премиер.

"Поздравявам решението на лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов, наш партньор в политическото семейство на Европейската народна партия и приятел на Украйна, да назначи Мария Габриел за кандидат за премиер на България", написа в профила си във Фейсбук Порошенко.

"Познавам г-жа Габриел от сътрудничеството ни в Европейския парламент и съм дълбоко благодарен за приноса й за безвизовия режим между Украйна и Европейския съюз. Нейният международен авторитет и силна подкрепа за Украйна са извън всякакво съмнение", пише бившият президент на Украйна.

Той пожелава успех на ГЕРБ и Габриел, като добавя, че разчита на това сътрудничеството да продължи. Порошенко е лидер на дясноцентристката партия "Европейска солидарност", със статут на наблюдател в ЕНП, а формацията му се обедини с формацията УДАР на кмета на Киев Виталий Кличко, също член на Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ.