Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) съобщи, че контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг, е подал сигнал за три експлозии в близост до кораба, докато се е намирал на 24 км югозападно от йеменското пристанище Моха, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Сигналът е бил подаден във вторник от капитана на плавателния съд, който е поискал помощ от военен кораб от оглавяваната от САЩ коалиция.

Компанията "Амбри" отбелязва, че е получила информация за три ракети, изстреляни от йеменската провинция Таиз. Малко след взривовете друг плавателен съд в района е съобщил, че е забелязъл малък кораб и две светлини на разстояние една 1,6 км от мястото на инцидента.

Откакто избухна войната в ивицата Газа, бунтовническото шиитско движение "Ансар Аллах" (хусите), подкрепяно от Иран, многократно напада търговски плавателни съдове под предлог, че са свъразни с Израел.

Заради зачестилите нападения няколко корабни компании преустановиха курсовете си Червено море и пренасочиха корабите си към по-дългия път край нос Добра надежда. Йеменските бунтовници се зарекоха, че ще продължат атаките си, докато Израел не прекрати конфликта в Газа и предупредиха, че ще атакуват военни кораби на САЩ, припомня Ройтерс.

"Конкретно този контейнеровоз не е свързан с Израел, но други кораби от флота на оператора редовно са комуникирали с Израел и това може би е било достатъчно, за да стане мишена", се посочва в изявлението на "Амбри".

Съвета за сигурност на ООН се събра, по искане на Франция, заради ситуацията в Червено море.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Камерън обсъдиха в телефонен разговор нападенията срещу търговското корабоплаване в Червено море. Двамата разговаряха за "значението на колективните многостранни действия за справяне със заплахите за глобалните интереси, породени от атаките на подкрепяните от Иран хуси срещу търговското корабоплаване в Червено море", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитирано от Ройтерс.

Наскоро САЩ сформираха военна коалиция с въоръжените сили на други страни, с намерението да бъде защитен по-добре морският коридор през Суецкия канал. В инициативата, кръстена операция "Пазител на благоденствието", се включиха над 20 страни, сред които Великобритания, Канада, Франция, Нидерландия и Норвегия. Дания изрази готовност също да се включи в мисията.