Американският държавен секретар Майк Помпейо е предложил отново американска помощ на Турция при разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги по време на среща днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Секретарят също така изрази безпокойството на Съединените щати във връзка с изчезването на Джамал Кашоги", посочва департаментът в прессъобщение след срещата.

Помпейо обсъди в Турция случая "Кашоги" и кризата в Сирия. Държавният секретар разговаря първо с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Разговорът, който продължи 40 минути, се състоя на летището в Анкара, преди турският президент да отпътува на посещение в Молдова.

В срещата участваха също турският външен министър Мевлют Чавушоглу, шефът на разузнаването Хакан Фидан и говорителят на президента Ибрахим Калън. От американска страна присъстваше и специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

По-късно Помпейо разговаря за малко повече от половин час и с турския външен министър Чавушоглу (двамата са на снимката). Ръководителят на турската дипломация окачестви разговорите с американския си колега като "полезни и ползотворни".

В изказване след срещата Чавушоглу заяви, че Турция се надява да влезе още днес в резиденцията на саудитския консул в Истанбул, за да разследва изчезването на саудитския журналист. Вчера турската полиция не претърси резиденцията, тъй като саудитски представители не могли да присъстват, казаха служители на място.

Друга тема на разговорите в Анкара е била обстановката в Сирия, информират медиите.

По думите на турския министър Турция е заявила пред Помпейо, че може лесно да прочисти района на град Манбидж в Северна Сирия от бойците на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), ако Съединените щати не го направят. Чавушоглу уточни, че това е било заявено пред американския държавен секретар от президента Ердоган.

САЩ признават, че споразумението с Турция за прочистване на Манбидж от СЗН се е забавило, посочи още министърът.

Помпейо бе на кратко посещение в Турция, след като вчера проведе срещи в Рияд със саудитския крал, с престолонаследника и с външния министър на Саудитска Арабия.