Възможността за подобряване на руско-американските отношения зависи от Москва, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в навечерието на срещата на върха между президентите на двете страни.

"В понеделник президентът на САЩ и аз ще се срещнем с нашите руски колеги в Хелзинки. Подобряването на отношенията с руското правителство ще бъде от полза за всички, но топката се намира в тяхното поле", написа Помпео в Туитър.

Той добави, че Вашингтон "ще продължи да държи Русия за отговорна за вредоносната й дейност".

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин ще се срещнат в президентския дворец във финландската столица Хелзинки, където през 1990 г. разговаряха техните предшественици Джордж Х. У. Буш и Михаил Горбачов.

Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега по време на международни форуми, но това ще е първата им самостоятелна среща.

Американският държавен глава посочи, че планира да повдигне въпроси като Сирия, Украйна и разпространението на ядрените оръжия, отбелязва ДПА.

Наред с двамата държавни глави в президентския дворец, построен през 19 век, ще имат среща и първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпейо.

Двамата президенти отначало ще разговарят на четири очи, в присъствието на преводачи, след което ще се състоят руско-американски преговори във формат работен обяд, с участието на някои членове на делегациите, съобщи по-рано външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков.

След това лидерите ще проведат съвместна пресконференция. Предвидено е изказване на президентите, след което те ще отговорят на четири въпроса: по два от всяка страна.

Тръмп и Путин разговаряха за пръв път на 7 юли 2017 г. в кулоарите на Г-20 в Хамбург. През ноември същата година Путин и Тръмп се срещнаха по време на форума на АТИС във Виетнам и одобриха съвместно изявление във връзка със Сирия.

Откакто американският лидер встъпи в длъжност преди година и половина, двамата с руския държавен глава са провели и няколко разговора по телефона.