Италия е потресена от нападение с нож на млада израелска туристка на римската гара Термини, извършено на 31 декември. Благодарение на анализ на охранителните камери обаче бе идентифициран нападателят и става дума за млад поляк, за когото се предполага, че имал психически проблеми, съобщиха АНСА и РАИ Нюз. Мъжът се издирва.

Двадесет и четири годишната Абигейл бе атакувана, докато си купуваше билет на едно от гишетата на гарата. На запис от охранителните камери в зоната на атаката, се вижда как младата жена с нищо не провокира нападателя си. От кадрите се вижда, че той се размотава във фоайето на гарата с торба в ръка. В даден момент, когато младата туристка остава сама пред гишето, той бързо се доближава до нея, дърпа я грубо и я поваля на пода, а после я намушква на няколко пъти и изчезва от местопрестъплението.

Младата жена бе приета в болница "Умберто Първи" в Рим. Тя е била намушкана в областта на черния и белия дроб и беше оперирана по спешност. Няколко дни лекарите казваха, че състоянието й е сериозно, но сега е стабилизирана. При нея вече са майка й и годеникът й.

Префектът на Рим Бруно Фратази днес съобщи, че нападателят е идентифициран като 25-годишния поляк Александър Матеуш Хомяк. Той е бил в Италия от най-малко осем месеца. Няма постоянна работа, нито пък има постоянно жилище. Имал е психиатрични проблеми и е издирван в родината си заради грабеж.

Нападателят бе идентифициран благодарение на мрежата от 1200 камери, разположени на гара Термини. Но префектът на Рим обеща затягане още повече на мерките за сигурност на гарата в часовия пояс от 20 до 24 ч.

Близките на нападнатата туристка казват, че тя не искала да говори за случилото се, че е преживяла голяма травма и сега иска да забрави всичко. Туристката бе посетена днес в болницата и от областният съветник по въпросите на здравеопазването на областта Лацио Алесио Д'Амато.