Парламентът на Полша гласува за отнемане на имунитета на депутат, използвал пожарогасител, за да изгаси еврейските свещи за Ханука в парламента на страната през декември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гласуването дава възможност на прокурорите да повдигнат обвинения на Гжегож Браун от крайнодясната партия "Конфедерация" за седем деяния, извършени през 2022 г. и 2023 г., включително за случая с изгасените свещи.

"Няма причина да го защитаваме с имунитет. Знаем какво е направил и то е неприемливо", заяви Агнешка Помашка, депутат от "Гражданска коалиция", най-голямата партия в коалиционното правителство на Полша.

Основната опозиционна партия, националистическата "Право и справедливост", също гласува в подкрепа на отнемането на имунитета на Браун.

Варшавският окръжен прокурор Мариуш Дубовски заяви пред парламентарна комисия, че срещу Браун ще бъдат повдигнати обвинения и за унищожаване на имущество, нарушаване на телесната неприкосновеност и обида на обекти на религиозно поклонение, съобщи държавната информационна агенция ПАП.

След като угаси свещите в парламента на 12 декември, Браун излезе на трибуната, където определи Ханука като "сатанинска" и заяви, че възстановява "нормалността". Попитан по-късно дали се срамува от постъпката си, той отговори: "Тези, които участват в сатанински поклонения, трябва да се срамуват."

Браун, който в миналото е правил проруски изказвания, стана известен още преди случая с Ханука с действия като да изхвърли в кошчето за боклук коледна елха, украсена с цветовете на Европейския съюз и Украйна, и повреждането на микрофон по време на беседа на историк, занимаващ се с Холокоста.

Той отхвърля обвиненията на прокурора срещу него и заяви днес, че те "не отговарят на действителното положение и на материалната истина".