Това съобщава полската информационна агенция ПАП, цитирана от БТА.

Агент Алберт и неговият началник Майк, чиито фамилни имена не се съобщават, са използвали неразрешени от вътрешния правилник брутални методи за разпит на задържания Абдал Рахим ал Нашири.
Той бил заподозрян в съучастие в нападенията срещу американския боен кораб "Коул" в Йемен през 2000 г. Заловен е две години по-късно в Дубай, преминава през затвори в Афганистан и Тайланд и на 5 декември 2002 г. се озовава в таен затвор в Полша - дни след откриването му, разказва ПАП.

Според вътрешния доклад на генералния инспектор на ЦРУ, за който съобщи и агенция Асошиейтед прес, Алберт е използвал полуавтоматичен пистолет, симулирайки екзекуция на Ал Нашири. Затворникът бил окован и с качулка на главата. Алберт на два пъти се правел, че зарежда пистолета, а освен това доближавал до главата на задържания включена бормашина, макар и без бургия, се казва в документа.
 
Алберт, който е египтянин по произход и преди това работил във ФБР, и шефът му Майк били наказани с порицание, но ръководството на ЦРУ се отказало да предприеме по-нататъшни санкции срещу тях.

Разпитите на Ал Нашири в полски затвор продължили до януари 2003 г. Сега той е в затвора в базата "Гуантанамо" и следствието срещу него продължава, допълва ПАП.

Полският премиер Доналд Туск отказа да коментира случая. "Няма да ме склоните да говоря за това", заяви той пред репортери. "Делото се гледа от прокуратурата (на Полша). По държавни съображения трябва да бъда дискретен", добави той.
 
Бившият полски президент Александър Квашневски заяви, че Полша няма нищо общо с предполагаемите изтезания на полска територия от агенти на ЦРУ. Той повтори, че в Полша не е имало тайни затвори на ЦРУ.
"Мога да повторя, че сътрудничество между разузнаванията на Полша и САЩ е имало и има, но затвори не е имало. Информациите, които четох днес - това е работа на американците. Никой от нас няма власт над служителите на американските служби. Ако това се окаже истина, и ние ще узнаем това, разбира се вярвам, че американските съдилища ще го проучат и осъдят", каза бившият президент.

Квашневски добави, че "щом вътрешните служби на ЦРУ проучват случаи на нарушаване на закона от ЦРУ, може само да се надяваме, че това ще бъде изяснено" и подчерта, че "поляци и Полша нямат нищо общо с това".