Полският правителствен комитет по сигурността е решил на заседание в сряда да прехвърли военни подразделения към Източна Полша заради присъствието на руската частна военна компания "Вагнер" в Беларус. Това съобщи секретарят на комитета Збигнев Хофман, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Обучението и съвместните учения на беларуската армия и "Вагнер" са несъмнена провокация", каза той пред държавната осведомителна агенция ПАП. "Комитетът по сигурността към Министерския съвет анализира възможните заплахи, като например разполагането на части на ЧВК "Вагнер". Затова министърът на отбраната и председател на комитета Мариуш Блашчак реши да прехвърли наши военни подразделения от Западна в Източна Полша."

 

Реакцията на Варшава дойде, след като вчера беларуското министерство на отбраната съобщи, че армията провежда съвместни учения с бойци на руската наемническа групировка "Вагнер" на военен полигон близо до град Брест, на границата с Полша. 

"Границите на Полша са сигурни, наблюдаваме ситуацията по източната ни граница и сме подготвени за различни сценарии в зависимост от развитието на ситуацията", се казва в официално съобщение на полското военно министерство.

Хората, живеещи в полски селца близо до границата с Беларус, разказаха пред Ройтерс, че чуват стрелба и шум от хеликоптери, което засилва страховете им, че войната в Украйна ще ги достигне.

Агата Мороз, 56-годишната кметица на пограничното полско село Колпин-Огродники, не можа да спре сълзите си, когато изрази безпокойството си за семейството си.

"Страхувам се. Имам син в армията. Той е военен. Притеснявам се за него, имам внуци. Имам съпруг с увреждания. Най-много се притеснявам за тях. Всички казват, че нещо ще се случи, че нещо непременно ще се случи", добави тя.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред ТАСС, че агресивността на Полша към Русия и Беларус е повод за повишено внимание.

Той посочи, че действията на Варшава "предизвикват безпокойство" и че Москва и Минск работят върху концепция за сигурността на Съюзната държава.