Полша извика руския посланик, за да протестира срещу навлизането на руска крилата ракета във въздушното ѝ пространство, предадоха ДПА и БТА.

Решението за по-нататъшните действия на Варшава ще зависят от информацията, която посланикът предостави, заяви полският заместник външен министър Анджей Шейна. Той каза пред телевизия "Полсат", че крилатата ракета е навляза в полското въздушно пространство за 39 секунди и че ако нарушението е траело по-дълго, тя е щяла да бъде прехваната.

По данни на полските власти въздушното пространство е било нарушено в 4:23 ч. сутринта местно време от крилата ракета, изстреляна от руски самолет с далечен обсег и насочена към градове в Западна Украйна. Инцидентът е станал в югоизточната част на Любелското воеводство.

Това не е първият случай на нарушаване на въздушното пространство на ЕС, откакто избухна войната в Украйна. Подобен случай имаше и в края на декември.

Полско село на границата с Украйна бе ударено от ракета през ноември 2022 година. Тогава загинаха двама цивилни, а западни официални лица предположиха, че става дума за украинска противовъздушна ракета.