Хиляди граждани на Алжир излязоха днес по улиците на алжирските градове в поредния протест срещу желанието на болния президент Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за пети пореден мандат, предаде ДПА. 

Някои от демонстрантите в град Алжир развяваха национални флагове и хвърляха цветя на полицаите.

Според очевидци днешната манифестация е най-многолюдната в столицата от началото на протестите в края на февруари. Асошиейтед прес цитира полицейски източник, който говори за около 500 000 души. За да стигнат до централната част на столицата, много хора бяха ходили дълго пеша, защото властите от сутринта спряха движението на метрото и влаковете. 

Имаше засилени мерки за сигурност, но полицаите не спираха демонстрантите, които скандираха, че службите за сигурност и народът са братя. По-късно през деня всички полицейски камиони напуснаха големите площади - ход, възприет от протестиращите като победа в мирния им поход срещу 20-годишното управление на 82-годишния Бутефлика. 

Напрежението се покачи в края на продължилото около час шествие, когато множеството започна да се разотива, но отделни групи се опитаха да тръгнат към президентския дворец. Те бяха спрени със сълзотворен газ, съобщи Асошиейтед прес. Малки групички бяха видени да махат керемиди от сграда на музей и да замерят с тях силите на реда, но като цяло размирниците сред протестиращите бяха много малко, отбелязва агенцията. 

 

Големи протестни прояви днес имаше също в провинциите Батна, Буира, Мсила и Скикда, съобщиха местни медии.

След като през 2013 г. претърпя инсулт, президентът Бутефлика рядко се появява на обществени прояви и се придвижва в инвалидна количка. На 24 февруари той отпътува за лечение в Швейцария. По този повод някои от демонстранти призоваха швейцарците да си го задържат и да не го връщат в Алжир.

Протестите в Алжир целят да принудят Конституционния съвет, който разглежда документите на кандидатите за президент, да отхвърли кандидатурата на Бутефлика преди крайния срок за регистрация 13 март. Дотогава съдът трябва да реши кои от 20-те кандидати, подали документи за регистрация, ще бъдат допуснати до участие във вота на 18 април. 

Държавното алжирско радио направи необичаен коментар за днешните демонстрации в столицата, описа ги като "човешки потоп" и каза, че хората са поискали "цялостна политическа промяна", съобщи ДПА. 

Набиращите сила протести получиха подкрепата на повече от десет политически партии и профсъюзи.