Алжирската полиция използва днес водни оръдия, за да разпръсне студенти, участвали в протестен поход към сградата на Конституционния съвет в столицата, където трябва да бъде внесена кандидатурата на сегашния президент Абделазиз Бутефлика за пети мандат. Това съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Франс прес, цитирана от БТА.

Стотици студенти се събраха в столицата и в други алжирски градове днес, последния ден, в който може да се подават кандидатури за президентските избори на 18 април. Метрото в столицата Алжир беше затворено рано следобед, както и магистралата, свързваща летището с центъра на града, за да се попречи на студентите да достигнат до центъра на Алжир, според местни медии.

Информационният портал TSA (Tout sur l'Algerie) съобщи, че броят на демонстрантите по централните площади и улици непрекъснато расте, предаде ТАСС. Хиляди хора скандират "Не на пети мандат на Бутефлика!". На площад Оден, където е един от най-големите митинги, пристигат полицейски подкрепления.

Със специална техника е преграден пътят от центъра на столицата към района Баб Езуар, където живеят много опозиционно настроени младежи. За да попречи на студентите да се присъединят към демонстрациите, полицията затвори изходите на университетското градче на Алжирския университет.

Хиляди демонстранти, родени във Франция или от другата страна на Средиземно море, се събраха и във френски градове, за да протестират срещу пети мандат на президента. Те бяха няколко хиляди в Париж, хиляда в Марсилия, неколкостотин в Тулуза. Членовете на многобройната диаспора, установила се в бившата колониална сила на Алжир, носеха алжирски знамена.

Въпреки протестите Абделазиз Бутефлика официално внесе кандидатурата си за следващите избори за държавен глава, въпреки масовите протести, съобщи днес телевизия Еннахар, цитирана от Ройтерс.

Хиляди хора преминаха през големи и малки алжирски градове, за да протестират срещу плановете на 82-годишния Бутефлика да остане на власт, макар че от години боледува и почти не се появява публично.

Всички кандидати за президентските избори трябва лично да внесат кандидатурата си, съобщи председателят на избирателната комисия Абделуахаб Дербал. Ако това се спази, Бутефлика трябва да се яви лично пред Конституционния съвет днес.

Основният противник на Бутефлика на изборите през 2004 и 2014 г. Али Бенфлис няма да се кандидатира на 18 април, съобщи представител на партията му за Франс прес.

Партията на Бенфлис "Авангард на свободата" трябва да публикува изявление, в което да обясни причините за решението му. Крайният срок за подаване на документи за участие в изборите изтича в полунощ.

Бивш министър-председател по времето на Бутефлика от 2000 до 2003 г. и бивш генерален секретар на Фронта за национално освобождение - бивша формация на държавния глава, Бенфлис скъса с Бутефлика като отказа да подкрепи втория му мандат.

През 2004 г. Бенфлис получи на изборите 6,4 процента, а през 2014 г. - 12,3 на сто. И двата пъти той се класира втори след действащия държавен глава Бутефлика, преизбиран на първи тур от 2004 г. с 80 процента от гласовете.

За сегашните избори опозицията не успя да издигне общ кандидат срещу Бутефлика.