Алжирският президент Абделазиз Бутефлика уволнява генерали, за да затегне контрола си върху властта, преди евентуално да се кандидатира за преизбиране догодина, и за да намали властта на военните, смятат анализатори и дипломати.

Преди две седмици 81-годишният Бутефлика уволни още двама генерали, с които отстранените висши военни станаха около дузина само за последните няколко месеца, предава БТА.

Уволненията показват ускоряване на реформата в сигурността, започната преди няколко години с цел да трансформира политизираната алжирска армия в по-професионална организация, казаха за Ройтерс политически източници.

Отслабването на контрола на армията, която доминираше в страната производителка на петрол, членка на ОПЕК, след войната за независимост с Франция през 1954-62 г., ще отнеме време. Но първите резултати са видими - уволненията, които някога предизвикваха трусове в потайната северноафриканска държава, сега изглеждат рутинни.

"Генералите бяха свикнали да уволняват, не да бъдат уволнявани", каза бивш офицер от разузнаването, настоял за анонимност. "Преди решенията се вземаха в Тагарен, сега се вземат в Зералда", добави той.

В Тагарен се намира министерството на отбраната в центъра на Алжир, докато Бутефлика работи в крайбрежното село Зералда, на 20 км западно от столицата.

Когато Бутефлика беше избран за първи път през 1999 г., армията и разузнавателните служби се смятаха за истинските центрове на властта. Сега, на фона на спекулациите, че той ще се подчини на призивите от управляващата партия да се кандидатира за евентуален пети мандат на президентските избори през 2019 г. въпреки разклатеното си здраве, Бутефлика концентрира власт в своя вътрешен невоенен кръг. Ключови играчи вече са най-малкият му брат Саид Бутефлика, министър-председателят Ахмед Уяхия и министърът на вътрешните работи Нуредин Бедуи.

Неотдавнашните уволнения засегнаха четирима регионални командири, началника на военното разузнаване и няколко генерали от военното министерство, както и шефа на полицията, също офицер от армията, Абделгани Хамел.

Преди тазгодишните масови уволнения Бутефлика вече беше уволнил през 2015 г. главния шеф на разузнаването Мохамед Медиен и десетки висши генерали в разузнавателните служби. Той също така замени главната разузнавателна агенция - Департамент за разузнаване и сигурност (Departement du Renseignement et de la Securite - DRS) с нова структура, Агенция за координация на разузнавателните служби (Coordination des services de securite - CSS), начело с бивш генерал - Осман БаширТартаг, подчинена на президентството, а не на военните като преди.

"Това е дълъг процес. Целта е да направим армията по-професионална и да е далеч от политиката", каза Арслан Шихауи, шеф на консултантска фирма.

Промените в Алжир се наблюдават внимателно, тъй като страната е ключов съюзник в борбата на Запада срещу джихадизма в региона и водещ енергиен доставчик за Европа. Ако ограничаването на контрола на армията продължи, това може да помогне на инвеститорите, на които е омръзнало техните заявления за визи или проекти да потъват в бюрокрацията, доминирана от фигури от армията и разузнаването, отнасящи се с подозрение към чужденците.

"Това ще е добра новина за чуждестранните преки инвеститори, които ще видят в тази стъпка по-нататъшно нормализация на процеса на взимане на решения в правителството", каза Джеф Портър, шеф на консултантската компания "North Africa Risk Consulting".

Алжир иска да привлече повече инвестиции в своя петролен и газов сектор, за да сложи край на дългогодишния застой на добива. През март 2017 г. Бутефлика нае нов главен изпълнителен директор, завършил в САЩ, начело на държавната компания "Сонатрак" (Sonatrach), за да я реформира и да възстанови връзките с петролните компании, загубили интерес към Алжир заради бюрокрация, спорове и неизгодни условия.

Най-големият риск си остава здравето на Бутефлика, който рядко се появява публично, след като инсулт през 2013 г. го прикова в инвалидна количка. За това напомни пътуването му миналата седмица до Швейцария - за рутинни изследвания, както казаха от президентството.