Полицията в китайския полуавтономен район Хонконг е арестувала тази сутрин петима директори на вестник "Епъл Дейли", включително главния му редактор, съобщи Ройтерс, като се позовава на местни медии.

Това е поредният удар срещу собственика на вестника Джими Лай, който е в затвора.

Отделът по национална сигурност на полицията в Хонконг обяви, че петима директори на компания са били задържани по подозрение в заговор с чужда държава или външни елементи с цел застрашаване на националната сигурност. В съобщението се казва, че са задържани четирима мъже и една жена на възраст между 47 и 63 години.

Снимка: БТА/АР

"Епъл Дейли" съобщи, че петима от директорите му, сред които главният редактор Райън Лоу, изпълнителният директор Чъун Ким-хун, главният оперативен ръководител Чоу Тат-куен, заместник главният редактор Чан Пуйман и главният изпълнителен редактор Чъун Чи-уай са били арестувани при сутрешната операция.

Според вестника около 7,30 ч. местно време около 100 полицаи са пристигнали в офисите на изданието и са отцепили района.

Миналия месец властите разпоредиха запор върху акциите на Джими Лай в компанията "Некст Диджитъл", издател на вестника.

По-късно полицията в Хонконг обяви, че в операцията в издателството на "Епъл Дейли" са участвали 500 служители. Причина за акцията са били подозрения, че публикации във вестника са нарушили закона за националната сигурност. Освен това полицията е наложила запор върху активи на стойност 18 млн. хонконгски долара (около 2,32 млн. щатски долара), принадлежащи на три компании, свързани с "Епъл Дейли".

Снимка: БТА/АР

Лай беше арестуван през август миналата година и обвинен по закона за националната сигурност, наложен от Китай в Хонконг. Активите на продемократичния активист бяха замразени по силата на същия закон.

Джими Лай е в затвора от декември, след като му беше отказано освобождаване под гаранция. Той е изправен пред три обвинения по новия закон, сред които и заговор с чужда държава.