Полицията в Белгия издирва тежко въоръжен военен, който заплашва един от най-известните вирусолози в страната - Марк Ван Ранс. Той и семейството му са отведени на сигурно място и са под охрана, съобщи БНТ.

Близо до гора във фламандската провинция Лимбург снощи беше намерена колата на мъжа, в която са били и част от оръжията му.

Военният е успял да открадне въоръжение от поделението, в което работи. Той се укрива повече от седмица. В понеделник е забелязан близо до град Леоподсбург и оттогава десетки агенти, специални части и хеликоптери са на крак, за да го заловят. Акцията продължава и днес.

Според федералната прокуратура на Белгия има данни, че мъжът е в състояние да упражни насилие или да извърши тежко нападение. Намерени са и прощални писма от него.

През последните години той рязко се е радикализирал, като започнал да проявява симпатии към крайнодесни организации. Бил е дори в списъка за наблюдение на службата, която следи за терористи в Белгия. Все още не е ясно дали мъжът действа сам или има и съучастници.

Според психолози пандемията и ограничителните мерки са отключили агресията му и са го подтикнали към крайни действия и насилие, затова и заплахите му са наложени към известния вирусолог.