Сапьори, работещи в турската полиция, извършват контролирани взривове на "подозрителни пакети", след като тази сутрин пред министерството на вътрешните работи в Анкара бе извършен бомбен атентат.

От полицията предупредиха, че се извършват контролирани експлозии при наличие на "съмнителни пакети" в различни части на града.

Полицията в Анкара посочи, че няма причина за паника сред жителите на града.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че двама терористи са пристигнали с миниван пред вътрешното министерство около 9:30 ч. Eдиният от терористите се е самовзривил, а другият, който също е носел експлозиви, е бил неутрализиран от полицията. Двама полицаи са били ранени при експлозията.

По информация на турската телевизия А Хабер терористите, извършили нападението, са пристигнали в столицата с открадната кола (от централния окръг Кайсери), чийто собственик са застреляли.

Междувременно днес в турския Меджлис се открива новата парламентарна година. Председателят на Великото национално събрание на Турция Нуман Куртулмуш произнесе реч в парламента по повод началото на новата законодателна година, след което започна речта на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ще продължим с решителност борбата срещу тероризма, заяви днес турският президент. 

Решително ще продължим борбата както в Турция, така и извън нея, докато не бъде ликвидиран и последният терорист. Искаме всички винаги да помнят думите ни, че една нощ може да нахлуем внезапно, каза президентът Ердоган по време на откриването на новата парламентарна сесия, информират местните медии.

Ердоган каза още, че "Турция до голяма степен е решила въпроса с продължаващите вече 40 години заплахи за нейната сигурност, произлизащи от сепаратизма".

Президентът посочи, че терористите, извършили бомбено нападение пред сградата на министерството на вътрешните работи в Анкара, са се провалили в "последния си опит" да застрашат мира и сигурността на гражданите.

Те "не постигнаха целите си и никога няма да ги постигнат", каза той, като добави в речта си, че Турция "ще продължи да гарантира, че южните ѝ граници са защитени от чужди бойци".

Държавният глава каза още, че приоритет за турския парламент ще бъде създаването на нова конституция на републиката.

Снимка: БТА

Днешното терористично нападение е първото в Анкара от 2016 г. През март 2016 г. 37 души бяха убити в Анкара, когато кола-бомба бе взривена в центъра на столицата.

Атентатът днес е извършен почти година, след като шестима души бяха убити и 81 души бяха ранени при експлозия в центъра на Истанбул. Турция обвини за атентата кюрдски бойци.