Италианската полиция разпространи видеозапис от охранителни камери с момента, в който мостът "Моранди" в Генуа се срутва.

Кадрите, които са заснети при силен дъжд, са направени от два различни ъгъла. Вижда се как автомобили и хора се движат нормално, когато изведнъж тоновете бетон и стомана падат. В този момент камерите са замъглени от огромни облаци прах, които се вдигат във въздуха.

На 14 август 200-метрова отсечка от моста "Моранди", по който минава магистрала, се срути и над 30 леки коли и камиона паднаха от височина 45 м. Загинаха 43 души, а много други още са в болница с тежки наранявания.

Междувременно достъпът до жилищата, останали под останалата част на рухналия мост, е забранен, защото откъм източната страна се чува скърцане, съобщи по-рано днес пожарната, цитирана от ДПА.

Като мярка за безопасност евакуираните от жилищните сгради под моста вече нямат право да влизат в тях, за да си вземат някакви вещи.

"Изглежда звуците, които мостът издава, са различни от тези, които се чуваха предишните дни", заяви пред ДПА говорителят.

В района са спрели да работят и пожарникарите, но дейностите за разчистване в другите засегнати части от срутването, като например в пресъхналото корито на реката и по железопътните линии, продължават, добави той.

Италианското правителство обвини за трагедията компанията оператор на магистралата "Аутостраде пер л'Италия". От фирмата, собственост на семейството, притежаващо модната марка Бенетон, отрече да е било проявено нехайство.