Около сто френски полицаи нахлуха в сграда на университет в Югоизточен Париж и го освободиха от около 100 души, които го бяха окупирали, за да протестират срещу правилата за прием на студенти, предадe Франс прес.

Това беше една от десетината сгради на висши училища във Франция, блокирани от протестиращи.

От няколко седмици четири френски университета са напълно блокирани. Студентските протести съвпадат с по-широките протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон и 50-ата годишнина от студентските вълнения в Париж през май 1968 г.

Протестиращите бяха блокирали достъпа до сградата с натрупани маси и столове и контролираха кой влиза, бяха направили обща кухня и спални помещения и организираха лекции извън учебния план.

Извеждането на демонстрантите днес беше съпроводено от съобщение на правителството, че редът и законността ще бъдат възстановени във връзка с наближаването на изпитната сесия.

Полицията в Париж каза, че един човек е бил арестуван при евакуацията, която преминала "спокойно и без никакви инциденти".

Ректорът на университета в Толбиак беше помолил преди повече от седмица полицията да се намеси, изтъквайки, че някои от протестиращите са антиправителствени активисти, а не студенти, и са нанесли сериозни щети на помещения.

В неделя президентът каза, че "неприемливото" насилие в университетите често е дело на "професионални агитатори".