След нова нощ на размирици полицейският час, обявен във Вашингтон, ще трае повече часове и ще е в сила още два дни, съобщи кметът на американската столица Мюриъл Баузър, цитирана от Франс прес и БТА.

Извънредната мярка започва вече в 19:00 ч. местно време, вместо в 23:00 часа. Тя ще бъде прилагана в продължение на два дни, уточни Баузър.

"Всички американци би трябвало да са възмутени от убийството на Джордж Флойд. Въпреки това разбитите прозорци и грабежите са на път да засенчат разговора за неработещите системи, които ни докараха дотук", заяви тя на пресконференция.

Също като няколко други американски градове, в неделя Вашингтон стана арена на нови протести срещу расизма и полицейското насилие, след като преди седмица в Минеаполис афроамериканецът Джордж Флойд умря в ръцете на бял полицай. При протестите пред Белия дом се стигна до опожаряване на автомобили и вандалски прояви, припомня АФП.

Междувременно претендентът за президентската номинация на Демократическата партия Джо Байдън порица управлението на президента Доналд Тръмп и проблемите на расизма и неравенството в САЩ и обеща, че ако спечели изборите на 3 ноември, ще създаде комисия за надзор на полицията през първите 100 дни от президентския си мандат, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На среща с политически и религиозни лидери на афроамериканците, организирана след смъртта на Джордж Флойд, Байдън обеща да създаде и икономически план, за да се справи с несъразмерно високата тежест, която понасят афроамериканците и латиноамериканците поради коронавируса.