Полицаи в Берлин записаха песен за коронавируса.

Клипът е заснет на емблематични места в германската столица, които обикновено са пълни с хора. Музикалното изпълнение е на бенда на берлинската полиция, а солото се изпълнява от полицай Себастиян Щип.

"Винаги сме на пост за вас. Няма да изоставим никого. Короната не може да ни уплаши. Следим с дистанция, маска и уважение", пеят униформените.

Полицай Щип е популярен в Германия. Преди години участва в музикалното предаване "Гласът на Германия", както и в мюзикъл задно с музикалната легенда Удо Линденберг.

В една провинция падат рестрикциите

Междувременно малката германска провинция Тюрингия обяви, че отменя правилата за социална дистанция на 13 юни противно на общите тенденции.  Това обаче ще я вкара в противоречие със споразумението между федералното правителство и премиерите на отделните провинции, съгласно което рестрикциите трябва да останат в сила до края на месеца, предаде ДПА.

Приета днес от областното правителство на Тюрингия директива отменя тези правила, които ще бъдат заменени от препоръка гражданите да се срещат с членовете само на друго домакинство, различно от тяхното, или с максимум от още десет души.

Тюрингия е една от най-малките германски провинции. Миналия месец обаче нейният премиер Бодо Рамелов предизвика общонационална дискусия за мерките за социална дистанция, след като се обяви срещу наложените в цяла Германия рестрикции заради коронавируса.

Самата пандемия разпали дебати за федералното разделение на властите в Германия. Причината за тях беше, че 16-те федерални провинции имат правото сами да решават какви правила да следват, докато същевременно канцлерът Ангела Меркел се опитваше, често пъти напразно, до съгласува единни общонационални мерки срещу пандемията.

На 26 май Меркел и областните премиери се разбраха срокът на правилата за социална дистанция да бъде продължен до 29 юни, но същевременно те да бъдат разхлабеви така, че хората да могат да се събират на малко по-големи групи например с членове на две други домакинства или с максимум още 10 души.

През последните седмици много аспекти на обществения живот в Германия се нормализираха с оглед на постиженията в ограничаването на темповете на заразата, отбелязва ДПА.

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи, че новите случаи на коронавирус са 350, а общият брой от началото на пандемията е 184 543. Над 8700 души са общо починалите в Германия, които са дали положителен резултат на теста за вируса.