ЕС обмисля възможността за създаване на нов пост на еврокомисар по въпросите на отбраната, който да контролира индустриалните аспекти на отбранителната политика на съюза, съобщи "Политико", като се позова на три свои източника, запознати с въпроса.

Американското издание отбелязва, че страните членки на ЕС обикновено искат да имат пълен контрол върху отбранителната си политика, но с бушуващата война в Украйна и вероятността Доналд Тръмп да се завърне обратно като кандидат на президентските избори в САЩ, блокът обмисля създаването на новата длъжност, съобщава БТА.

Според говорител на Европейската комисия нейната председателка Урсула фон дер Лайен се отнася "много благосклонно" към тази идея.

"Политико" отбелязва, че кандидати за новия пост може да са полският външен министър Радослав Шикорски и естонската министър-председателка Кая Калас.

Преди дни за такива намерения съобщи и Euractiv. Според публикацията пренареждане на портфолиото за външна политика и отбрана е заложено в проект на манифест на Европейската народна партия.

Най-голямата политическа партия в Европейския парламент, към която принадлежи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, традиционно подкрепя инвестирането в европейската, както и в трансатлантическата отбранителна индустрия и въоръжени сили, написа изданието през януари.

Според проекта на манифеста за изборите на ЕНП за 2024 г. следващата Европейска комисия трябва напълно да промени начина, по който управлява външната и отбранителната политика на блока, като създаде, от една страна, отделен пост на комисар по отбраната и трансформира поста на главен дипломат на ЕС, който в момента заема социалиста Жозеп Борел.

Постът трябва да бъде заменен с този на министър на външните работи на ЕС и да се назначи Европейски съвет за сигурност, така че ЕС да може да реагира бързо на международни кризи и да следва последователно своите външнополитически решения, се казва в документа на ЕНП.

Висшият дипломатически пост в ЕС, който в момента се заема от испанеца Борел, от самото начало е в ръцете на кандидатите на социалдемократите (S&D), докато дясноцентристката ЕНП държи кормилото на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия.