"Ер Франс" смята да осигури само 75% от полетите си заради продължаващата стачка на персонала, съобщи ръководството на авиокомпанията в изявление, цитирано от Франс прес и БТА.

Обявеният процент е сходен с този от първите четири дни стачка, които се проведоха между 22 февруари и 3 април. В събота, пети ден на стачните действия, се изпълниха 70 на сто от полетите.

11 синдиката настояват за 6-процентно увеличение на заплащанията. Те призовават за нови стачни действия в сряда, а след това на 17 и 18 април и на 23 и 24 април. По оценки на ръководството стачкуват 35,3 процента от пилотите, 20,2 процента от стюардите и стюардесите и 13 процента от наземния персонал.

Днес отново стачкуват и френските железници и 80 процента от високоскоростните влакове останаха по депата, предаде Асошиейтед прес. Засегнати са около една четвърт от международните линии. Синдикатите са разгневени на президента Еманюел Макрон, който планира да отмени специалния статут на машинистите, гарантиращ облаги като пожизнена работа. Правителството иска да направи железопътния сектор по-конкурентоспособен.

Междувременно „Луфтханза“ отменя най-малко 800 полета, планирани за вторник. Причината е предупредителната стачка, която обявиха служителите на четири летища в страната, предаде германският телевизионен канал ARD, на който се позова "Фокус". Засегнати ще бъдат 90 хил. пътници, за които има заместващ полетен план.

В сряда полетните операции трябва да се извършат отново по график.

Решаващият кръг на преговорите за колективни договори на служителите ще се състои на 15 и 16 април, но въпреки това синдикатите решиха да увеличат натиска върху работодателите и да организират нови предупредителни стачки.

По-рано бе съобщено, че пасажерите, които в понеделник и вторник имат планирано пътуване от и до летището във Франкфурт на Майн трябва да се подготвят за чакане и отмяна на полетите. Причината е предупредителна стачка, която може да доведе до „значителни забавяния на операциите и отмяна на полети", става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на летището.

В понеделник засегнати на летището във Франкфурт на Майн ще бъдат изходите А и Z на Терминал 1, които ще бъдат изцяло затворени. Интересното е, че все още няма яснота кои точно служители ще се включат в стачните действия.

Във вторник обаче може да се очаква забавяне на работата на всички изходи, предупреди летищният оператор „Фрапорт“. Пасажерите трябва да предвидят по-ранно пристигане на летището, за да преминат в срок необходимите проверки.

Повече от 2,3 млн. служители настояват за шестпроцентно увеличение на заплатите си. Работодателите все още не са представили предложение за преодоляване на ситуацията.