Сенатор Елена Мизулина трябваше да прекъсне заседанието на кръгла маса, посветено на историята на Съвета на федерацията (СФ), за да го премести в друга зала поради протекъл от дъжда покрив на сградата на горната камара на руския парламент, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Известно време след началото на заседанието навън започна да вали и покривът започнал да тече. "Това е опит за покушение", пошегувал се Владимир Платонов, председател на Московската търговско-промишлена палата.

Ораторът в този момент, Анатолий Долголаптев, който е бил заместник-председател на СФ от 1994 г. до 1996 г., трябваше на няколко пъти да прекъсва изложението си. "Нашата репутация не бива да бъде опетнявана, другари", реагира той.

Участниците в кръглата маса отначало искаха да решат проблема, като поставят пластмасова чаша под капките. Когато потокът от вода започна да се усилва, в играта влязоха салфетки, а Платонов се опита да премести няколко пъти чашата, улавяйки падащите от тавана капки. Но скоро стана ясно, че това няма да спаси положението. Председателят на Московската търговско-промишлена палата дори постави кошче за боклук на масата, но и това не помогна. "Надявам се, че това е най-лошото нещо, което съм причинил с разказа си", пошегува се отново Долголаптев.

В крайна сметка е взето решение за смяна на залата и сенаторите и другите участници в кръглата маса се преместиха в друга зала, като прекъснаха срещата за около 10 минути, посочва ТАСС.

На страницата на Съвета на федерацията в Телеграм четем, че на 549-ото си заседание утре, 19 юли, сенаторите предиждат приемането на пакет от закони, с които се формират органите на съдебната власт в "новите територии" ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област.

В дневния ред са също законът за въвеждане на цифровата рубла, законът за засилване на контрола върху спазването на законодателството относно чуждестранните агенти, законът за затягане на контрола върху производството на бира и сайдер, законът, забраняващ смяната на пола, законът за подобряване на мерките за противодействие на кражбата на парични средства и др.